Таратушки – пишні вузлики з тіста, обсмажені на олії. Це до примітивізму просте блюдо готується за лічені хвилини, а тому дуже популярна і улюблена багатьма. У рецептах далі ми розглянемо варіації таратушек з додаванням кефіру в тіста для того, щоб готове блюдо вийшло ще пишніше, рум'яніша й апетитніше.
Рецепт таратушек на кефірі
Інгредієнти: жирний кефір - 370 мл; борошно - 475 г; великі курячі яйця - 3 шт. ; цукор - 60 г; сода - 3 мл; топлене масло - 30 мл Приготування Щоб таратушки вийшли по-справжньому пишними, борошно для них слід наситити киснем. Для цього її просівають через сито і змішують з содою. Для рідкої основи яйця збиваємо з цукром дочиста і додаємо топлене масло. Вливаємо до яєць кефір, добре перемішуємо і додаємо всю рідину в борошно. У результаті повинно вийти легке і злегка липковатое тісто, яке слід викласти у змащену маслом глибоку миску і накрити плівкою. Через півгодини тісто викладають на посипаний борошном стіл, розкачують до товщини в сантиметр. Пласт тесту нарізаємо широкими смужками, в центрі кожної прорізаємо вертикальне отвір і пропускаємо крізь нього один з країв. Робити це не обов'язково, звичайно, на смак така процедура теж не вплине. Після того, як таратушки сформовані, залишається лише обсмажити їх у фритюрниці або просто підрум'янити на сковороді у великій кількості олії.
Шоколадні таратушки – рецепт
Інгредієнти: кефір - 250 мл; яйце куряче (велике) - 1 шт.; цукровий пісок - 45 г; какао-порошок - 30 г; борошно - 220 г; сода - 3 г; сіль - 3 р. Приготування Для того, щоб тісто для таратушек вийшло м'яким, однорідним і без грудочок, борошно просіваємо, додаємо до неї також просіяний какао-порошок, а разом з ними і соду з сіллю. Яйця збиваємо з цукром і додаємо кефір. За допомогою блендера збиваємо кефір, поступово підсипаючи до нього борошняну суміш. Готове липке тісто накриваємо плівкою і залишаємо на півгодини в прохолоді, щоб клейковина борошна ослабла, і тісто після смаження стало повітряним і легким, а під час розкочування не липло до рук.
Коли шоколадне тісто підійде, рясно посипаємо стіл і качалку борошном, викладаємо ком тесту і розгортаємо його до товщини в сантиметр. Розкатаний пласт ріжемо на прямокутники, в центрі кожної з яких робимо отвір і протягуємо в нього один з країв.
Обсмажуємо таратушки в розпеченому маслі, обсушуємо на паперових рушниках, а потім подаємо, посипавши цукровою пудрою, полив сиропом, медом або варенням. Не забудьте чашечку чаю, кави або холодного молока.
Як приготувати таратушки на кефірі в духовці?
Як і більшість знайомих нам з дитинства рецептів солодощів, рецепт таратушек важко назвати корисним хоч в якомусь сенсі, але частина вуглеводної тяжкості ласощі можна знизити завдяки запіканню булочок, замість їх обжарювання, зробити це зовсім не складно.
Інгредієнти: кефір - 248 мл; куряче яйце (велике) - 1 шт.; ванільний цукор - 25 г; цукровий пісок - 80 г; борошно пшеничне - 210 г; сода - 4 р. Приготування Починаємо з приготування рідкої частини нашого тесту. Для цього збиваємо яйце з цукром дочиста, додаємо трохи ванілі і вливаємо кефір.
Всипаємо борошно в окрему миску, додаємо до неї соду, перемішуємо і вливаємо кефірну суміш. Замішуємо липке тісто, з'єднавши обидві маси, накриваємо його і залишаємо на 15 хвилин. Через деякий час розкачуємо ком тіста до товщини в сантиметр, нарізаємо будь-яким зручним способом і викладаємо на добре промаслений пергамент. За допомогою кулінарної кисті покриваємо рослинним маслом і самі таратушки. Ставимо ласощі в духовку з температурою 180°С і чекаємо, поки таратушки піднімуться і придбають золотаво-коричневий відтінок.