Парфе – легкий десерт, який представляє собою шари крему, які можуть чергуватися з соусом, шматочками фруктів і ягід, бісквітом, крихтами печива або гранолы та іншими добавками. Простий у приготуванні десерт ідеально підійде для завершення як розкішної трапези, так і легкого сімейного вечері.
Рецепт лимонного парфе
Інгредієнти: Для шару крихти:
крихта пісочного печива - 1/2 ст.; цукор - 1 ст. ложка; розтоплене вершкове масло - 1 ст. ложка. Для ванільного шару:
вершки для збивання - 1 ст.; ванілін - щіпка; цукрова пудра - 1 ст. ложка. Для лимонного шару:
цукор - 2/3 ст.; лимонна цедра - 2 ст. ложки; яйця - 2 шт.; яєчні жовтки - 2 шт.; лимонний сік - 1/2 ст.; сік лайма - 1 /4 ст.; вершкове масло - 4 ст. ложки. Приготування Крихту з пісочного печива змішуємо з цукром і розтопленим маслом. Вершки збиваємо з цукровою пудрою і ваніліном до утворення твердих піків.
Змішуємо цукор з лимонною цедрою і збиваємо за допомогою блендера або кавомолки близько хвилини. Збиваємо цукрову суміш з яйцями і жовтками протягом 20-30 секунд на водяній бані. Поступово вливаємо до яєць сік лимона і лайма, прибираємо посуд з вогню.
Остиглу лимонну суміш збиваємо з м'яким вершковим маслом.
Викладаємо всі компоненти десерту шарами в креманки або високі склянки.
Подавати лимонне парфе можна з соусом з ягід або свіжим фруктовим салатом.
Торт-парфе "Лимонне задоволення"
Інгредієнти:
вершки для збивання - 500 мл; цукрова пудра - 1 ст.; цукор - 400 г; лимони - 3 шт.; яйця - 6 шт. Приготування
Почнемо з безе: 200 г цукру збиваємо з білками до твердих піків, додаємо просіяне цукрову пудру, вимішуємо і з допомогою кондитерського шприца видавлюємо на деко два диска (основа і верхівка торта по 20 см), а також невеликі палички (6 см), якими ми будемо прикрашати боки десерту. Випікаємо безе півтори години при 120°С.
З лимонів вичавлюємо сік з одного лимона знімаємо цедру і додаємо її в сік. Змішуємо сік з цукром і ставимо все на плиту. Як тільки цукор розчиниться, додати яєчні жовтки і вимішуємо все до однорідності. Збиваємо вершки і змішати з остиглої лимонної сумішшю. Викладаємо крем на основу безе (попередньо вміщену у форму), накриваємо другим коржем зверху. Ставимо торт в морозильник на 3-4 години, а потім дістаємо і прикрашаємо паличками з безе з боків.
У суміш для крему ви можете додати чайну ложку какао-порошку, якщо хочете приготувати лимонно-шоколадне парфе.