Іноді хочеться приготувати і з'їсти що-небудь смачне, солодке або, припустимо, придумати який-небудь незвичайний красивий десерт для вечірки або романтичної вечері.
Один з варіантів цікавого десерту – банановий спліт (bananasplit, англ.) – це такий типовий традиційний північноамериканський десерт з морозива, один з видів сандэ.
До слова сказати, десерт сандэ (і сама назва), на першість винаходу якого претендують кілька північноамериканських штатів, все ж відбувається з Іллінойсу, де свого часу діяв дивний закон, що забороняє їсти морозиво в чистому вигляді по неділях.
Початковий рецепт бананового спліта народився в голові хитромудрого Девіда Стриклера, 23-річного учня фармацевта, в 1904 році. Реалізація диво-ідеї бананового спліта дозволяла обійти закон, продаючи десерт з морозивом (який вже не вважався,власне, морозивом).
Розповімо, як приготувати банановий спліт.
Як правило (тобто, часто), банановий спліт готують певним чином, а саме: його будують з кульок морозива та інших смаколиків у формі кораблика на підкладці з розрізаного банана.
Класичний рецепт бананового спліта
Приготування Очищаємо і ріжемо банан уздовж на дві половинки. Викладаємо їх на довгасту тарілочку-човник так, щоб вони стикалися знизу, це будуть як би борту кораблика. Зверху на половинки банана (як би в човник)викладаємо кульки різного морозива : ванільного, полуничного і шоколадного. Зверху все це поливаємо лимонним і ананасовим сиропами, а також шоколадним соусом. Далі все добудовуємо-посипаємо рубаними горіхами, прикрашаємо збитими вершками і коктейльними мараскиновыми вишеньками.
Банановий спліт з полуницею та шоколадом
Рецепт, адаптований під наші умови.
Інгредієнти: банани злегка недостиглі; морозиво (пломбір і шоколадне); шоколад темний; полуничка (можна з варення); вишеньки (теж можна з варення); ананас (можна консервований шматочками або кільцями); горіхи (будь-які) рубані або цільні ядерця; ваніль; лимон. Приготування Уважно читайте текст спочатку. Викладіть половинки очищеного банана на тарілочку, відразу сбрызгиваете соком лимона (щоб не потемнів). Кульки з морозива формуємо ложечкою. Поливаємо шоколадно-ванільним соусом, робимо його так: розтоплюємо шоколад, додаємо ваніль. Замість полуничного сиропу можна використовувати сироп з полуничного варення. Будуйте-творіть, не виключаються й інші фруктові інгредієнти. Подавати краще за все з чаєм або кавою. Їмо, не особливо захоплюючись, цей десерт – «енергетична бомба».