Приголомшливо ароматна гарбуз вважається осіннім овочем, хоча і доступна практично цілорічно завдяки розвиненому фермерському господарству. Шматочки золотобокого плоду можуть йти на приготування більш звичних страв, начебто каш і супів, а можуть запікатися самостійно, в компанії спецій перетворюючись в ароматний гарнір або окрему страву.
Рецепт гарбуза шматочками в духовці
Прекрасне доповнення до каш та десертів – запечена шматочками гарбуз з цукром і прянощами. Покладіть ложку такого ласощі поверх морозива або пюрируйте, додавши в пироги і запіканки.
Інгредієнти: невелика гарбуз; оливкова олія - 30 мл; мед - 15 мл; коричневий цукор - 20 г; мелена кориця - 3 г; мелений імбир - 3 г; мелений мускатний горіх - 3 р. Приготування Духовку розігріваємо до 170°С. Гарбуз вимиваємо, а після обсушки розрізаємо навпіл, попутно очищаючи від насіння. Кладемо гарбуз в духовку на півгодини, за витягу звідти вона повинна бути м'якою. Дайте плоду охолонути, очистіть і наріжте кубиками. Кожен з кубиків з'єднайте з оливковою олією, цукром, сиропом і спеціями, після чого ретельно перемішайте і розкладіть шматочки по покритому пергаментом деку. Ще 25 хвилин в духовці і страва готова.
Запікання гарбуза в духовці шматочками
Цю варіацію запікання гарбуза можна назвати повноцінним другим блюдом. У компанії сиру і сиру гарбузове скибочки стають ще смачніше і ситніше.
Інгредієнти: гарбуз - 600 г; листя чебрецю - 5 шт.; сир або рікотта - 200 г; яйце - 1 шт.; вершки - 125 мл; зелень петрушки; гілочка чебрецю; тертий пармезан - 60 г; цедра 1/4 лимона; свіжа хлібна крихта. Приготування Розігрійте духовку до 190°С і очищений гарбуз наріжте невеликими кубиками. Полийте шматочки маслом, приправити сіллю і чебрецем, а потім поставте в духовку на 20 хвилин.
У форму для запікання викладіть 2/3 сиру або рікотти, а зверху розкладіть шматочки гарбуза. Збийте яйце з вершками і залийте сумішшю вміст форми, зверху – залишки сиру, зелень і цедра. Поставте запіканки в духовку на півгодини, а за 5 хвилин до готовності посипте тертим сиром.
Як смачно приготувати гарбуз шматочками?
Правильний соус здатний зробити смачніше все, що завгодно і навіть якщо ви не любитель запеченої гарбуза, приділіть увагу цим рецептом.
Інгредієнти: гарбуз - 15 кг; кориця - 6 г; оливкова олія - 100 мл; листя коріандру - 50 г; часниковий зубчик - 2 шт.; гарбузове насіння - 20 г; грецький йогурт - 250 г; гострий соус. Приготування Гарбуз очистіть від насіння і наріжте кубиками. Шкірку краще залишити. Полийте нарізаний плід маслом і приправити меленою корицею, після чого додайте гарбуз на деку і відправте на 20-25 хвилин у духовку з температурою 200°С. Тим часом займіться соусом: змішайте йогурт з дрібно нарізаним коріандром, зубчиками часнику, гострим соусом і дрібкою морської солі. Отриманим соусом полийте гарбуз перед подачею. І не забудьте про запашні гарбузове насіння, вони додадуть страві потрібну текстуру.
Гарбуз шматочками в духовці з сиром
Інгредієнти: кругла гарбуз (маленький); оливкова олія - 15 мл; сир - 300 г; мед - 40 мл; щіпка мускату. Приготування Розігрів духовку до 200°С, витягаємо з гарбуза насіння і розрізаємо її на четвертинки. Гарбузове шматочки, розкладаємо на аркуші пергаменту, а в порожнину, що залишилася від насіння, закладаємо щедру порцію сиру. Поливаємо все оливковою олією, посипаємо мускатом і ставимо в духовку на півгодини. Перед подачею поливаємо медом і посипаємо горішками, при бажанні.