Форму і текстуру пишною сирній запіканці можна забезпечити шляхом додавання манної крупи. Розбухаючи, манка не тільки утримує вологу в десерті, але і допомагає йому не деформуватися при витяганні з духовки. Крім низки плюсів, існують і деякі недоліки манки, наприклад, необхідність витримувати її у волозі для набухання і розм'якшення, але якщо ви готові почекати відведений час, то будете нагороджені найніжнішим ласощами.
Ніжна сирна запіканка з манкою
Якщо ви знаходитесь в пошуках рецепту дієтичної сирною запіканки, то варіант з манкою можна відкидати відразу – крупа неймовірно калорійна, і тим, хто стежить за фігурою, краще виключити її з раціону повністю. На радість всім іншим надаємо наступний приголомшливий рецепт зовсім не низькокалорійного десерту.
Інгредієнти: молоко - 480 мл; вода - 520 мл; вершкове масло - 60 г; лимонна цедра; манна крупа - 190 г; яйця - 4 шт.; сир - 360 г; ванілін; лімончелло - 15 мл; цукрова пудра для декору. Приготування Починаємо приготування з варіння звичайної манної каші. Ставимо На плиту каструлю з сумішшю води і молока, додаємо в неї вершкове масло і терту лимонну цедру, а після того, як молоко розігріється, всипаємо в нього манку і варимо її, регулярно помішуючи, до готовності. Слідкуйте за тим, щоб в каші не було грудочок, інакше запіканка також вийде грудкуватою. Коли манна каша буде готова, змішайте її з ваніліном і лимончелло. Останній використовувати не обов'язково, але для більшої «лимонности» десерту краще добавки не знайти.
Тепер щодо сиру, якщо ви хочете отримати ніжну та повітряну запіканку, то сир бажано брати середньої жирності і м'який, більше нагадує сиркову масу, тобто не має великих зерен. Якщо сир все ж зернистий, то перед використанням бажано протерти його через сито.
Як тільки всі інгредієнти будуть з'єднані в однорідну масу – перекладайте запіканку у форму для випічки і випікати годину при чергових 180°С.
Смачна запіканка сирна з манкою і грушею
Краще самій сирної запіканки може бути лише сирна запіканка з фруктами, в нашому випадку – з грушею, але ви можете вибрати їй будь-яку сезонну чи доступну заміну.
Інгредієнти: молоко - 400 мл; манна крупа - 80 г; мак - 30 г; цукровий пісок - за смаком; груша - 120 г; яйця - 3 шт.; сир - 300 г; ванільна есенція; мигдальні пелюстки. Приготування Підігрів молоко до теплого, залийте їм манну крупу і залиште її набухати на годину. Тим часом у вас є можливість зайнятися підготовкою інших інгредієнтів. Протріть через сито сир, витягніть серцевини з груш, а самі плоди наріжте кубиками або тонкими пластинами. Яйця з'єднайте з ваніллю і цукром, останній додайте за смаком, беручи до уваги не тільки особисті переваги, але і солодкість використовуються в рецепті фруктів. До яйцям додати манку з сиром, а також мак, груші, з'єднаєте все в однорідну масу і викладіть її у форму для випікання. Тепер залишилося лише приготувати сирну запіканку з манкою в духовці при 180°С 45-55 хвилин. За 7-10 хвилин до закінчення відведеного часу, покрийте поверхню страви мигдалевими пелюстками.
Повітряна сирна запіканка з манкою
Інгредієнти: сир - 600 г; вершкове масло - 220 г; цукор - 140 г; розпушувач - 7 г; манна крупа - 60 г; яйця - 4 шт. Приготування Збивши яйця з цукром, заливаємо ними манку і залишаємо набухати на півгодини. Змішуємо манку з сиром та маслом, викладаємо у форму для випікання і готуємо годину при 190°С. Подаємо з джемом і цукровою пудрою.