Іноді хочеться якогось печива, наприклад, «горішків» з солодкою начинкою. Звичайно ж, можна купити готове печиво, але всякі кондитерські смаколики краще готувати в домашніх умовах самостійно, так ми будемо точно впевнені в складі та якості використовуваних продуктів. Ось, наприклад, можна приготувати солодке пісочне печиво «горішки» зі згущеним молоком, для цього нам буде потрібно «горішниця» – спеціальна притискна металева форма для випічки. Такий нехитрий пристрій було надзвичайно популярно в СРСР в 70-90 роки, форми звичайно відливали з алюмінію.
Рецепт домашнього печива «горішки» з кремом із згущеного молока
Інгредієнти: вершкове масло – 250 г; яйце куряче – 2 шт.; борошно пшеничне високосортна – 3 склянки або трохи більше; ром або коньяк – 2 ч. ложки; ваніль або кориця – 1 щіпка; сметана – 100 мл; цукор – 1/2 склянки; сода харчова, гашене соком лимона – 1-2 щіпки; Для крему:
молоко згущене, консерви з цукром – 1 банка; масло вершкове – 100 г; горіхи волоські або фундук (ядра) – близько 1 склянки. Приготування Банку зі згущеним молоком помістимо в каструлю з водою (вода повинна повністю покривати банку). Будемо варити згущене молоко на самому малому вогні протягом 3 годин, при необхідності періодично підливаючи воду, щоб банку не розірвало.
Замішуємо Руками тісто із просіяного борошна, яєць, розм'якшеного масла, сметани, цукру, соди, погашеної соком лимона або оцтом. Додамо в тісто ваніль або корицю і трохи коньяку або рому – це поліпшить запах і выпекаемость тесту. Тісто вимішуємо недовго, поміщаємо його в холодильник на годинку – підрости.
Як спекти печиво горішки?
Форму злегка нагріємо і змастимо зсередини маслом (обидві частини).
Скачуємо з тіста невеликі кульки, поміщаємо їх у заглиблення у формі і затискаємо-накриваємо другою частиною форми. Якщо конструкція форми дозволяє, можна просто розкачати з тіста пласт-корж і покласти на одну частину форми і сильно притиснути верхньою частиною.
Випікаємо «горішки» на конфорці, встановлюючи форму, як сковороду, вогонь повинен бути середній або середньо-слабкий. Печемо з переворотом форми по 2 хвилини з кожної зі сторін.
Відкриваємо форму і дивимося, якщо печиво набуло золотисто-коричневий відтінок, значить, воно готове.
Акуратно висипаємо готові половинки «горішків» у простору миску. Періодично перед випіканням наступної партії треба змащувати форму маслом.
Коли «шкарлупки» трохи охолонуть, акуратно обломаем від країв зайве.
Коли проварена згущене молоко стане не занадто гарячою, відкриємо банку і перемістимо вміст в миску. Додамо подрібнені горіхи і розм'якшене вершкове масло. Можна приправити крем ваніллю або корицею і чайною ложкою рома.
«Шкарлупки» наповнюємо кремом урівень і з'єднуємо між собою. Готові горішки викладаємо на блюдо і поміщаємо в холодильник – нехай крем трохи застигне. Через півгодинки м'які, солодкі домашні «горішки» з кремом із згущеного молока можна подавати до столу. Печиво сервіруємо з чаєм, кавою, какао, соками, компотами або молочними напоями. Ваші діти, гості та
домашні будуть приємно вражені таким десертом, тільки не печіть багато, «горішки», що називається, відлітають у момент, а солодке й печене не особливо корисно.
Зрозуміло, крем для «горішків» зовсім необов'язково робити зі згущеного молока (смак подобається далеко не всім). Крем можна приготувати, використовуючи в якості основи густі вершки, сметану або йогурт. До складу крему також можуть входити мелені горіхи, цукор, какао і різні ароматичні смакові приправи. Для додання крему не зі згущеного молока властивості застигати, обов'язково треба ввести до його складу насичений водний розчин желатину або агар-агару.