Штрудель – популярний австрійський страву, приготоване з тоненького тіста з різноманітними начинками. Готувати його не так вже і важко, але давайте розберемося, яке тісто потрібно для штруделя?
Рецепт листкового тіста для штруделя
Інгредієнти: борошно вищого сорту – 250 г; яйце – 1 шт.; масло рослинне – 2 ст. ложки; сік лимонний – 1 ч. ложка; вода фільтрована – 100 мл; сіль велика – щіпка. Приготування Як зробити тісто для штруделя? Отже, борошно вищого сорту просіваємо кілька разів в глибоку миску, додаємо сіль і гарненько перемішуємо. Окремо збиваємо міксером охолоджене яйце. Потім у борошні робимо ямку і вводимо туди яєчну суміш. Сюди ж видавлюємо лимонний сік і вливаємо рослинне масло. Після цього замішуємо тісто, поступово, розбавляючи його тепленького фільтрованою водою. В результаті воно повинно вийти досить м'яким і трохи липковатым. Тепер перекладаємо його на стіл, припорошений борошном, і знову ретельно обминаємо руками. Далі скручуємо тісто акуратно в товсту ковбаску і відбиваємо про її робочу поверхню. Після цього скачуємо в кулю, накриваємо серветкою і залишаємо на півгодини в теплому місці. Потім беремо лляну серветку, посипаємо її рясно пшеничного борошном, викладаємо наше тісто і розгортаємо його качалкою в одному напрямку. Складаємо в кілька разів і знову розгортаємо. У результаті в нас має вийти тоненький пласт, з якого можна починати готувати штрудель з різними начинками.
Витяжний тісто для штруделя
Інгредієнти: кип'ячена вода – 120 мл; борошно – 250 г; сіль – щіпка; масло рослинне – 30 мл Приготування Беремо чисту бавовняну рушник, розстеляємо його на столі і присипаємо пшеничним борошном. На робоче місце просіваємо борошно, робимо з неї гірку, зверху формуємо ямку і потроху вливаємо воду, відразу ж замішуючи тісто. Трохи зібравши його у грудочку, додаємо рослинне масло і формуємо кульку. Місимо тісто хвилин 12 до тих пір, поки у вас не вийде гладка однорідна маса. Потім готове тісто відбиваємо кілька разів об стіл, кидаємо його на робочу поверхню. Тепер змащуємо її маслом, накриваємо й ставимо для дозрівання на 1 годину в холодильник. Після закінчення часу, поділяємо на 2 однакові частини, одну знову накриваємо й ставимо назад в холодне місце, а з іншого продовжуємо роботу. На кухонний рушничок насипаємо трохи борошна і розподіляємо її по всій поверхні. Розкотимо тісто в велике коло за допомогою качалки до тих пір, поки це зручно робити. Потім перекладаємо тісто на рушник і починаємо його акуратненько розтягувати в різні боки, причому робимо це дуже повільно, щоб не порвати. Ось і все, прісне тісто для штруделя готове до подальшої роботи! Не відкладаючи час, приступаємо до підготовки начинці, а щоб наше тісто не встигло обветриться – накриваємо його зверху.
Дріжджове тісто для штруделя
Інгредієнти: борошно – 500 г; вода – 250 г; масло рослинне – 50 мл; дріжджі сухі – 1 ч. ложка; сіль – щіпка. Приготування Як приготувати тісто для штруделя? Для цього воду підігріваємо, виливаємо в миску і висипаємо сухі дріжджі. Потім додаємо сіль і все ретельно перемішуємо. Після цього вливаємо рослинне масло, поступово всипаємо борошно і замішуємо дріжджове тісто. Накриваємо його чистим рушником і прибираємо приблизно на 1 годину в будь тепле місце. Після закінчення часу, знову гарненько обминаємо його і ставимо ще приблизно на 2 години в тепло. В результаті маса повинна збільшитися в 3 рази, і ви можете приступати до приготування штруделя, розкачати тісто в тонкий пласт.