В даний час сорбет – популярний десерт у всьому світі, його готують з фруктових соків або пюре шляхом заморожування. Замість або разом з основним вкусообразующим фруктовим компонентом іноді використовують вино. В деяких варіантах сорбети додають вершки, молоко, яйця, спеції, подають як окремий десерт в креманках для морозива (власне, це і є фруктове морозиво ).
В іншому варіанті сорбет повністю не заморожують, а вживають у вигляді холодного напою. Його зазвичай подають між зміною страв, що досить до речі, особливо в спекотні дні, чудово освіжає.
Спочатку сорбет, як освіжаючий фруктовий напій, був винайдений арабами. Пізніше, а саме у XVI столітті рецепт в дещо зміненому вигляді прийшов у Європу столітті через Туреччину.
Розповімо, як приготувати фруктовий сорбет в домашніх умовах.
Загальна ідея така: фруктовий сік або пюре, може, з додаванням вина і спецій, змішуємо з цукровим сиропом і заморожуємо до бажаного ступеня. В процесі заморожування кілька раз перемішуємо для отримання потрібної текстури.
Рідкий ягідний сорбет в домашніх умовах – рецепт
Інгредієнти: ягоди червоні (журавлина, смородина, малина) – 500 г; лимон – 1 шт. або 2 шт. лайма; ром – 100 мл; цукор (краще у вигляді пудри) – 100-200 г; листочки м'яти. Приготування Готуємо сік з ягід з допомогою соковижималки. В принципі, можете пюрировать ягоди в блендері – консистенція буде більш густий, а текстура більш цікавою, але сорбет вийде напіврідкий, тоді його треба буде їсти ложкою.
Організуємо водяну баню, що дозволить нам зберегти вітамін С та інші корисні речовини містяться в ягодах і лимоні. Змішуємо ром з цукром, додаємо сік лимона або лайма, ягідний сік або пюре. Цю суміш ставимо на водяну баню і прогріваємо при безперервному помішуванні до повного розчинення цукру.
Охолодити суміш до кімнатної температури, потім накриваємо ємність і поміщаємо в холодильник. Раз в півгодини інтенсивно збиваємо суміш віночком. Таким чином, доводимо сорбет до бажаного стану. Подаємо з листочком м'яти, можна в креманках або широких низьких келихах. Якщо ви не дуже любите солодке, а хочеться отримати сорбет досить густої консистенції, можете включити до складу загальної суміші трохи крохмального водного розчину (або змішуйте крохмаль з соком). Можете також включити до складу загальної суміші молочні вершки.
Густий банановий сорбет в домашніх умовах
Інгредієнти: банани – 2-3 шт.; лимон – 1 шт.; ром – 50 мл; цукор – 50-100 г; вершки – 50 мл (за бажанням). Приготування М'якоть бананів швидко нарізаємо шматочками, закладаємо в чашу блендера, додаємо сік лимона і пюрируем. Змішуємо ром вершки і цукор, повністю розчиняємо цукор, для чого можна помістити ємність в іншу ємність з гарячою водою.
Змішуємо бананове пюре з ромово-вершково-цукровий кремом. Заморожуємо сорбет в морозильному відділенні холодильника, періодично (раз в 20 хвилин) збиваємо його віночком. Подаємо в креманках.