Вернуться назад Распечатать

Французький хліб

Французький хліб
Французький білий багет з дивовижною хрусткою скоринкою – один з продуктів, яким пишається національна кулінарна традиція. Для випікання французького багета не потрібно ніяких екзотичних продуктів, все доступно.
Розповімо, як можна спекти французький хліб-багет.
Звичайно, головне знайти якісне борошно.

Французький хліб на опарной заквасці в духовці - рецепт


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне якісна біла – близько 500 м;

  • сухі дріжджі – 10 г (або 20-25 г пресованих);

  • цукор-пісок – 2 ч. ложки;

  • сіль – 2 ч. ложки;

  • тепла вода – 400 мл;

  • вершкове натуральне масло – 1-2 ст. ложки.


  • Приготування
    Наливаємо в каструльку трохи теплої води (до 40°С), вносимо дріжджі, додаємо цукор і кілька ложок борошна (2-4). Все ретельно перемішуємо, накриваємо полотняною серветкою і залишаємо на 15-20 хвилин до утворення білої піни на поверхні. Тепер доливаємо в опару решту води, сіль і потроху додаємо борошно (обов'язково просіяне). Додаємо розтоплене, але не гаряче вершкове масло і замішуємо тісто, воно повинно вийти еластичним. Формуємо з тіста довгі вузькі колбасоподобные булки і викладаємо їх на змащене маслом деко (буде ще краще застелити його промасленим пекарської папером). На кожній майбутньої булці робимо гострим ножем кілька косих паралельних насічок. Злегка присипаємо булки борошном і залишаємо підійти в теплому місці протягом 30 хвилин.
    Випікаємо в духовці, розігрітій до 200-220°С. На дні робочої камери духової шафи повинна знаходитися плоска ємність з водою для утворення пари. Випікаємо багети протягом 10 хвилин, потім ємність з водою прибираємо і випікаємо до утворення красивою рум'яної скоринки з золотистим відтінком. Перед вживанням хліба треба трохи охолонути – є гарячий хліб зовсім не корисно. Звичайно, багет хороший для бутербродів, але краще ламати його руками (французи зазвичай так і роблять).
    У північних областях Франції традиційно печуть не тільки білий пшеничний хліб, але також і житній.

    Французький сільський житній хліб– рецепт


    Інгредієнти:

  • борошно житнє – близько 2 склянок;

  • борошно пшеничне – близько 2 склянок;

  • сухі дріжджі – 2-3 ч. ложки (або пресовані – в 2-3 рази більше);

  • цукор-пісок – 1 ст. ложка;

  • масло вершкове натуральне – близько 20-25 г;

  • сіль -1 щіпка;

  • вода – близько 300-350 мл


  • Приготування
    Змішаємо житнє борошно з пшеничного та просеем в миску гіркою. Зробимо поглиблення, додамо сіль, цукор і дріжджі. Перемішаємо і введемо розтоплене, але не гаряче масло. Поступово підливаючи теплу воду, замісимо тісто. Енергійно вимішуємо-промешиваем його протягом 8-10 хвилин. Скачуємо тісто в кулю, кладемо в миску, накриваємо полотняною серветкою і ставимо в тепле місце хвилин на 20-40. Коли тісто підійшло і збільшилася в обсязі, обомнем його злегка, промесим і сформуємо батон (або батони). Викладемо батон на деко (його треба промазати маслом або застелити промасленим пекарської папером). Злегка присипаємо хліби (саме так правильно говорити по-російськи) борошном і залишаємо підійти протягом 20-30 хвилин. Випікаємо хліб в духовці до готовності при температурі близько 200°С.
    Перед розрізанням остуджуємо.
    В альтернативному варіанті можна спекти не батони, а круглі булки або випікати хліб у середньо-високих формах (особливо
    Французький хліб
    зручні силіконові, їх і змащувати маслом не треба, та й хліб потім легко витягується).
    В даний час все більш популярним стає такий, безумовно, корисний девайс, як домашня хлібопічка. Вище наведені рецепти тіста для випікання французького хліба підходять і для хлібопічки, зрозуміло, треба дотримуватися пропорції з розрахунком на пристрій конкретного приладу. Оптимальний режим випічки ви виберете, дотримуючись інструкції до конкретно вашої хлібопічки.
    Загальна рекомендація: не кладіть готовий хліб на стіл перевернутим, цей звичай пов'язаний із найбільш древніми солярными міфами.