Пампушки – культова українська випічка, популярна і в Росії, представляє собою маленькі круглі булочки, найчастіше з дріжджового тіста. Звичайний розмір пампушок – приблизно як волоський горіх або трохи більшим. Пампушки найчастіше випікають в духовці і подають до борщу чи супу з часниковою підливою.
З історії пампушок Існує кілька версій походження пампушок, однак точно можна сказати, що своєї популярності пампушки зобов'язані кулінарним традиціям міста Одеса, де звичай подавати пампушки в ресторанах почав активно поширюватися ще з другої половини XIX століття.
Розповімо, як приготувати пампушки з часником.
Тісто для пампушок
Відомо безліч рецептів тесту для пампушок, її замішують, використовуючи борошно різних злаків (пшеничну, гречану, житнє і ін) і деякі інші продукти (яйця, масло, молочні продукти).
Ситні пишні пампушки з часником – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне цільнозернові (можна в суміші з гречаної 1:1) – приблизно 2 склянки або трохи більше; молоко – 1 стакан; масло вершкове – 25 г (необов'язково); яйце куряче – 1 шт.; дріжджі сухі – 1 пакетик (або в 3 рази більше свіжих); цукор – 1 ч. ложка; сіль – 1 щіпка. Приготування В окремій мисці або склянці в трохи підігрітому молоці розчиняємо цукор, додаємо дріжджі, пару ложок борошна, ретельно розмішуємо і ставимо в тепло на півгодинки. Переливаємо підійшла опару в робочу миску, додаємо розтоплене масло, яйце і просіяне борошно. Вимішуємо тісто руками або міксером зі спіралеподібною насадкою. Скачуємо тісто в кулю, покласти в миску і, накривши чистим рушником, поміщаємо в тепло. Коли тісто добре підійде, обминаємо його і недовго промешиваем руками (якщо необхідно, повторимо цикл). Скачуємо з тіста «ковбаску», ділимо її ножем на приблизно однакові шматочки, з яких скачуємо круглі кульки розміром з волоський горіх. Розміщуємо кульки на змащеному маслом або свинячим жиром деко і випікаємо в духовій шафі до рум'яності.
Готові пампушки подаємо до борщу чи супу, в окремому блюдце подаємо часникову підливку (найпростіший варіант: товчений часник з рослинною олією + трохи солі). Їмо пампушки, умочуючи в підливу.
Пряні пампушки з картоплею в духовці – рецепт
Інгредієнти: картопля – 5 шт. середнього розміру; борошно пшеничне цільнозернові – 4-8 ст. ложок; яйце куряче – 2 шт.; мелені спеції (чорний перець, мускатний горіх, коріандр, гвоздика); масло вершкове або вершки жирні – 30 р. Приготування Варимо картоплю до готовності будь-яким способом і пюрируем його. Трохи охолоджуємо пюре і додаємо в нього спочатку вершки або масло, а потім яйця і спеції. Швидко і ретельно перемішуємо виделкою або міксером. З отриманого картопляного тіста за допомогою столової або десертної ложки формуємо кульки і викладаємо на змащене жиром деко. Випікаємо в духовці 25 хвилин. Пампушки з картоплі можна подати як окрему страву, наприклад, з вершково - часниковим соусом або з грибами, тушкованими в сметані, з м'ясними або рибними стравами.
Пампушки пісні з часником – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне (або в суміші з вівсяної, проса, житнього, гречаного) – 2 склянки; молоко або вода – 1 склянка; дріжджі – 1 пакетик; цукор – 1 ч. ложка; олія рослинна. Приготування В теплій воді або молоці розводимо цукор і дріжджі. Додаємо трохи олії (20 мл приблизно) і потроху підсипаємо борошно. Замішуємо тісто і ставимо його в тепле місце хвилин на 20. Обминаємо тісто, скачуємо з нього приблизно однакові кульки і даємо їм трохи підрости. Печемо на деку (попередньо змастивши його) до рум'яності. Подаємо з часниковою підливою (див. вище).
У будь-якому разі, різні страви з пампушками бажають залишатися стрункими краще їсти в першій половині дня.