Лаваш традиційно буває двох видів: вірменський тонкий і товстий і пишний грузинський. Готують їх зазвичай в спеціальній печі, яка називається тандир, але ми з вами спробуємо сьогодні зробити смачний лаваш у домашніх умовах.
Вірменський лаваш в домашніх умовах
Випікати його можна, звичайно, в духовій шафі, але краще всього для цього використовувати сковорідку – виходить набагато простіше, швидше і легше.
Інгредієнти: борошно – 3 ст.; вода фільтрована – 1 ст.; сіль велика – 05 ч. ложки. Приготування Отже, щоб приготувати лаваш в домашніх умовах гарячу воду з'єднайте з сіллю. Борошно сіємо на стіл гіркою, робимо в середині невелику виїмку і поступово вливаємо холодну воду. Замішуємо швиденько тісто до однорідності, так, щоб воно відставало від рук. Тепер скачуємо його в кульку й загортаємо у вологий рушник. Даємо йому даємо настоятися хвилин 30. Сковорідку злегка промазуємо рослинним маслом і нагріваємо на невеликому вогні. Від тесту відриваємо невеликі шматочки, розкачуємо кожен в дуже тоненький пласт і смажимо на сковороді, поки на поверхні не з'являться темнуваті плями і бульбашки. Після цього звертаємо лаваш акуратно на іншу сторону і готуємо ще півхвилини. Гарячий корж перекладаємо на суху обробну дошку і злегка скроплюємо крижаною водою. Точно також випікаємо наступний лаваш і складаємо їх стопкою один на одного, як млинці. Лаваші виходять дуже тоненькими і еластичними, тому їх можна використовувати для приготування різних рулетиків з начинкою.
Рецепт лаваша в домашніх умовах на кефірі
Інгредієнти: кефір – 1 склянка; борошно – 25 склянки; сіль – щіпка; масло рослинне – 1 ст. ложка; сода. Приготування Щоб виготовити лаваш в домашніх умовах наливаємо кефір в глибоку миску, додаємо дрібку соди, сіль і вливаємо трохи рослинного масла. Потім порціями всипаємо просіяне заздалегідь борошно і замішуємо щільне тісто. Після цього формуємо з нього кульку, загортаємо в рушник, і даємо постояти в теплі хвилин 30. Піднялося тісто обминаємо гарненько руками і розрізаємо на шматочки невеликих розмірів. З кожного розкачуємо тоненький коржик, товщиною близько 1 мм На плиті розігріваємо суху сковорідку і випікаємо лаваші за 15 секунд з кожної сторони. Готову страву добре підійде для фарширування різними начинками з подальшим запіканням в духовій шафі.
Грузинський лаваш в домашніх умовах
Інгредієнти: масло рослинне – 3 ст. ложки; сухі швидкорозчинні дріжджі – 1 ст. ложка; пшеничне борошно – 600 г; вода фільтрована – 350 мл; сіль – 1 ч. ложка; цукровий пісок – 1 ч. ложка. Приготування Сухі дріжджі розводимо в тепленькій воді, додаємо сіль і трохи цукрового піску. Потім поступово додаємо просіяне борошно і замішуємо крутоватое тісто. Накриваємо його харчовою плівкою, прибираємо в тепле місце і залишаємо приблизно на 40 хвилин.
Після цього змочуємо руки в рослинному маслечко, вимішуємо тісто руками ще хвилин 5-7 і знову прибираємо його в тепло ще хвилин на 20. Деко гарненько промазуємо рослинним маслом, беремо тісто, добре змащуємо його з усіх боків у маслі і скачуємо колобочек, підминаючи тісто акуратно вниз. Потім злегка розплющуємо його, надаючи форму лаваша, і формуємо бортики. Залишаємо «відпочити» на пару хвилин, а потім збризкуємо поверхню водою і відправляємо в духовку, розігріту до 200°С. Випікаємо товстий лаваш в домашніх умовах близько півгодини до золотистої скоринки. Він виходить неймовірно ніжним, смачним м'якушкою та хрусткою скоринкою.