Брауні – традиційна випічка в США, Великобританії, Канаді та інших британських домініонах, в даний час популярна в багатьох країнах Світу. Чому? Шоколадний (або шоколадне) брауні – це дуже смачно.
Брауні являє собою кондитерський виріб у вигляді шоколадного печива, тістечок або порціонних шматків нарізаного шоколадного торта або кексу характерного коричневого кольору (звідки і назва).
Зрозуміло, шоколадний брауні виходить ще смачніше, якщо готувати його з горіхами. Така випічка особливо хороша під чай або каву, до сніданку або ланчу, ваші домашні та гості безумовно оцінять шоколадний брауні по достоїнству. Особливо зрадіють діти.
Шоколадний брауні з волоськими горіхами – рецепт
Якщо слово «шоколадний» в чоловічому роді, а не у середньому, значить, ми маємо на увазі кекс або торт, а не печиво.
Інгредієнти: шоколад темний готовий – близько 200 г (в принципі, можна замінити сумішшю якісного какао-порошку з цукром); масло вершкове або густі вершки – 200 г; цукор-пісок – близько 150 г; яйце куряче – 2-3 шт.; борошно пшеничне високосортна – близько 150 г; горіхи волоські (мелені ядра) – близько 150-200 г; сода, погашена соком лимона – 1 щіпка; кориця 1-3 щіпки; ром темний або бренді – 2 ст. ложки. Приготування Шоколад поламаємо на шматочки і розтопити їх в окремій мисці, помістивши її дном у велику ємність з гарячою водою. Додамо вершкове масло, цукор, ром, корицю і перемішати.Злегка суміш остудимо, щоб яйця при додаванні не згорнулися. Введемо горіхи, яйця, гашену соду і борошно. Добре б промесить тісто міксером, щоб було пишніше.
Заливаємо тісто в невисоку форму, змащену маслом (силіконові форми можна не змащувати).
Випікати горіхово-шоколадний брауні будемо в духовій шафі, розігрітій до температури 170-200°С. Готовність кексу перевіряємо протикаючи сірником, якщо вона суха, значить, кекс готовий. Перед розрізанням його краще остудити. Можна розрізати кекс на два окремих коржа-млинця і промазати його зсередини кремом (шоколадним або вершковим або фруктовим, добре, якщо крем на
основі желатину). Рясно промазав нижній корж, покладемо на нього верхній. Верх отриманого торта можна полити кремом або шоколадною горіховою глазур'ю, добре і присипати тертим шоколадом і подрібненими горіхами.
Остиглий шоколадно-горіховий брауні-торт розрізає на окремі шматки і подаємо з чаєм або іншими гарячими підбадьорливими напоями. Чай або каву можна додати трохи рому або бренді – буде дуже смачно. Такий ланч або перекус чудово підходить для холодних промозглих днів.
До речі, брауні непогано виходить і в мікрохвильовці (значно швидше, ніж у звичайній духовці).