Пахлава – відоме кондитерський виріб, найбільш популярний в турецькій кухні. Вона являє собою десерт з тонкого листкового тіста, просоченого розчином цукру зі спеціями і великої кількості волоських горіхів.
В домашніх умовах процес створення пахлави з волоським горіхом досить трудомісткий. Пов'язано це, в першу чергу, з приготуванням тіста, товщина шару якого не повинна перевищувати одного міліметра. Цей недолік легко компенсується придбанням листкового тіста філо в магазині і час значно економиться.
Ми пропонуємо вам декілька простих рецептів приготування пахлави з волоськими горіхами.
Лінива пахлава з волоськими горіхами
Інгредієнти: тісто філо – 1 пачка; горіхи волоські очищені – 320 г; вершкове масло – 200 г; квітковий мед – 100 г; цукровий пісок – 200 г; вода – 200 мл; цедра одного лимона. Приготування Очищені волоські горіхи розминаємо гарненько качалкою або подрібнюємо в блендері або м'ясорубці. Викладаємо на деко два шари тесту, ретельно промазуємо розтопленим вершковим маслом і знову викладаємо два шари тіста. Тепер посипаємо шаром горіхів і трохи лимонної цедрою. Повторюємо так кілька разів до останнього шару тесту, який обов'язково зверху промасливаем. Отриманий солодкий пиріг розрізаємо на рівні ромбики або квадратики, на кожен з яких поміщаємо одну половинку волоського горішка. Відправляємо деко з пахлавою в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на двадцять п'ять хвилин.
Розчиняємо у воді цукор і мед, ставимо на плиту, доводимо до кипіння, проварюємо п'ять хвилин. Запечену пахлаву заливаємо отриманим медовим сиропом і залишаємо просочуватися на кілька годин.
Простий рецепт пахлави з волоським горіхом
Інгредієнти: тісто листкове бездріжджове – 800 г; горіхи волоські очищені – 370 г; вершкове масло – 100 г; мед – 200 г; цукровий пісок – 100 г; цукрова пудра – 25 г; кориця – 20 г; яєчний жовток - 1 шт. вода – 75 мл. Приготування Подрібнені волоські горіхи змішати з цукровою пудрою і корицею. Розморожене листкове тісто ділимо на вісім однакових частин і кожну розкачуємо як можна тонше. Викладаємо на деко два шари, кожен
з яких промазуємо розтопленим вершковим маслом. На другому шарі розподіляємо одну третину начинки, накриваємо наступними двома шарами тіста з маслом і знову викладаємо начинку. Промазуємо верх яєчним жовтком, змішаним з невеликою кількістю води, розрізаємо полотно на ромбики або прямокутники і випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці сорок п'ять хвилин.
Потім пахлаву трохи охолоджуємо і заливаємо рівномірно сиропом, приготованим з води, меду і цукру і проварену сім хвилин, і залишаємо для просочення на сім-вісім годин.
На радість ласунам смачна пахлава готова.