Зазвичай, для створення пишної випічки, еластичності тіста і для скріплення всіх інгредієнтів, в тісто додають яйця. Проте, яким буде ваше здивування, коли ми скажемо, що яйця - далеко не самий головний інгредієнт страви і без них цілком можливо впоратися. Довести це ми беремося рецептами пирогов без яєць.
Шоколадний пиріг без яєць
Інгредієнти: пісочне печиво - 200 г; вершкове масло - 3 ст. ложки; шоколад - 130 г; кавовий лікер - 1/3 ст.; ванільний екстракт - 1 ч. ложка; крем-сир - 450 г; мед - 1 ст. ложка. Приготування Духовку розігріваємо до 180 градусів. Для основи з печива саме печиво необхідно подрібнити в крихту руками або за допомогою блендера. Крихти з печива змішуємо з розтопленим маслом або маргарином, а потім викладаємо у форму єдиним шаром і утрамбовується. Запікаємо основу 10 хвилин. Даємо повністю охолонути.
Шоколад розтоплюємо на водяній бані і змішати з лікером. В шоколадну суміш додаємо ванільний екстракт. Окремо збиваємо крем-сир і змішуємо його з шоколадом. Заповнюємо сирної сумішшю основу пирога і ставимо блюдо в холодильник на 2 години.
Пиріг без яєць і молока готовий! Якщо ви бажаєте зробити рецепт повністю веганским - замініть крем-сир шовковим сиром тофу, вийде не менш смачно.
Яблучний пиріг без яєць з варенням
У сезон можна приготувати пиріг без яєць зі свіжими яблуками. Додаткової солодощі додасть страві яблучне варення або джем.
Інгредієнти: борошно - 300 г; цукор - 160 г; вершкове масло - 100 г; яблука - 4 шт.; порошок для випічки - 10 г; кефір - 200 мл; яблучне варення. Приготування Свіжі яблука очищаємо від шкірки і серцевини, після чого нарізаємо тонкими скибочками. Скибочки яблук збризкуємо лимонним соком, щоб вони не потемніли.
Розм'якшене вершкове масло збиваємо з цукром, додаємо кефір, борошно, попередньо просіяне з розпушувачем. Виливаємо половину тіста на змащений маслом деко, зверху викладаємо яблука і невелика кількість варення. Заливаємо пиріг другою половиною тіста і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30-35 хвилин.
Якщо ви хочете спекти пиріг на кефірі без яєць в мультиварці, то виставте на пристрої режим "Випічка" на 40 хвилин.
Рецепт пирога без яєць з вишнею
Класичні закриті вишневі пироги на хрусткому пісочному тісті також можна готувати без використання яєць, при цьому тісто відмінно тримає форму і не розсипається.
Інгредієнти: Для тіста:
мигдальна борошно - 1/3 ст.; цукор - 1/4 ст.; сіль - 1 ч. ложка; борошно - 2 1/2 ст.; вершкове масло - 225 р. Для начинки:
цукор - 1 ст.; свіжа вишня - 15 кг; лимонна цедра - 1 ст. ложка; крохмаль - 3 ст. ложки. Приготування Мигдалеву борошно змішуємо з цукром, сіллю і пшеничним борошном. Розтираємо суху суміш з м'яким вершковим маслом, а готову крихту скачуємо в кулю, загорнути плівкою. Даємо тісту постояти в холодильнику 30 хвилин.
Вишню миємо, обсушуємо і очищаємо від кісточок. Засипаємо ягоди цукром і лимонною цедрою, залишаємо
хвилин на 15 надлишки соку зливаємо, а ягоди посипаємо крохмалем.
Тісто ділимо на дві частини: меншу і більшу. Більшу частину розкачуємо на посипаній борошном поверхні і викладаємо у форму. На основі з тіста розподіляємо вишневу начинку. Розкачуємо менший пласт тіста і накриваємо їм пиріг. Робимо кілька отворів в кришці пирога для виходу пари і посипаємо все цукром.
Ставимо пиріг в розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин. Пиріг з вишнею без яєць можна буде подавати лише через 4 години після випікання, таким чином, начинка вийде густий і насиченою.