Крупник – цікаве блюдо, яке цілком здатне приємно урізноманітнити ваше повсякденне меню. По суті справи, крупеник – це запіканка, приготовлена з звареної крупи (можна сказати, каші, іноді звареної на молоці) з додаванням інших інгредієнтів: яєць, сиру, сметани.
Розповімо, як приготувати крупник з гречки з сиром, рецепт досить нескладний, зате таке блюдо – чудовий варіант здорового і поживного сніданку, ланчу або другої страви обіду. В принципі, таку запіканку навіть можна вважати дієтичної.
Крупник з гречки
Інгредієнти: крупа гречка-ядриця – 2 склянки; вода або молоко – 3-4 склянки; яйце куряче – 3-5 шт.; сир натуральний – близько 150-200 г; сметана натуральна – 3-5 ст. ложок; трохи вершкового масла для змащування форми. Приготування У більш корисному варіанті заливаємо гречку в казанку зазначеною кількістю окропу або гарячого молока, накриваємо кришкою і закутуємо рушником. Поки гречка охолоне, вона буде готова з збереженням всіх корисних речовин. В альтернативному варіанті залийте гречку водою і після закипання тушкуйте на слабкому вогні до готовності під прикритою кришкою, періодично помішуючи.
Тепер готуємо власне крупник. Додаємо в зварену гречку яйця і протертий сир зі сметаною. Суміш не повинна бути занадто густий.
Змащуємо середньої глибини форму зсередини шматочком масла (силіконові можна не змащувати). Заповнюємо форму гречано-сирно-яєчної сумішшю і ставимо випікатися в розігріту до температури близько 200 градусів за С духовку хвилин на 25. Перед розрізанням на порції крупник злегка охолоджуємо. Крупник з гречки добре подати з м'ясною підливою, та/або тушкованими грибами в сметані.
У спрощеному варіанті можна приготувати крупник без сиру та/або без сметани, використовуючи тільки яйця і гречку.
Крупник з гречки можна приготувати і в мультиварці.
Крупник з гречки в мультиварці
Використовуйте ті ж інгредієнти, що і в основному рецепті (див. вище).
Приготування Спочатку зваріть гречку, тобто залийте її водою до робочої чаші мультиварки, встановіть чашу в робоче положення, закрийте кришку і підтримуйте в режимі підігріву до готовності (у різних моделях мультиварок це може відбуватися за різний час, читайте інструкцію до конкретного приладу). Далі вам залишається тільки перемістити гречку в миску, вимити робочу чашу, змастити маслом, приготувати вихідну суміш (див. вище), заповнити чашу сумішшю і запекти, знову-таки, дотримуючись інструкції у виборі режиму і часу.