Шарлотка – традиційний пиріг французької кухні, який робиться зі свіжого білого хліба, заварного крему і лікеру. Але в нашій країні назва «шарлотка» носять яблучні бісквітні тістечка, в яких з легкістю можна використовувати будь-які інші фрукти: груші, сливи і банани. Сьогодні ми розповімо вам, як спекти смачну шарлотку на сметані. Вона виходить неймовірно повітряної і напрочуд легкою.
Рецепт шарлотки на сметані
Інгредієнти: цукровий пісок – 1 ст.; сметана – 1 ст.; борошно – 1 ст.; яйце куряче – 1 шт.; сода – щіпка; яблука – 5 шт. Приготування Отже, для приготування тесту розбиваємо в миску яйце, додаємо цукровий пісок, кладемо сметану, додаємо соду, борошно і перемішуємо гарненько віночком до отримання маси, що нагадує по консистенції густувату сметану. Яблука очищаємо, нарізаємо тоненькими скибочками і викладаємо половину фруктів у змащену маслом форму. Потім заливаємо їх частиною тіста, додаємо решту яблучка і знову покриваємо рівномірно тестом. Запікаємо пиріг в розігрітій духовці приблизно 40 хвилин.
Яблучна шарлотка на сметані і майонезі
Інгредієнти: сметана – 130 мл; майонез – 130 мл; цукровий пісок – 1 ст.; яйце куряче – 1 шт.; яблука – 4 шт.; борошно – 1 ст.; розпушувач – щіпка. Приготування Всі необхідні компоненти для тіста кладемо в глибоку миску і гарненько перемішуємо. Яблука чистимо від шкірки і шаткуємо тоненькими скибочками. Потім розподіляємо їх рівномірно в глибокій формі, промазаної маслом, заливаємо тістом і випікаємо пиріг 30 хвилин при температурі 180°С. Готову шарлотку зі сметаною і яблуками трохи охолоджуємо, розрізаємо на шматочки і подаємо до чаю.
Шарлотка на сметані і кефірі
Інгредієнти: кефір – 130 мл; цукровий пісок – 1 ст.; яблука – 10 шт.; манна крупа – 05 склянки; сметана – 130 мл; яйце – 1 шт.; волоські і кедрові горіхи – за смаком; олія рослинна. Приготування У глибокому посуді з'єднуємо всі необхідні інгредієнти для тіста, всипаємо борошно і збиваємо масу міксером до однорідності. Яблука очищаємо, нарізаємо кубиками, горіхи трохи подрібнюємо. Тепер виливаємо в змащену маслом форму більшу частину тіста, посипаємо горіхами, викладаємо скибочки яблук, заливаємо рештою тестом і присипаємо кедровими горішками. Відправляємо в розігріту духовку і запікаємо до готовності, приблизно 35 хвилин. Готовий пиріг шарлотку на сметані прикрашаємо за бажанням цукровою пудрою, карамельним соусом, меленою корицею або збитими вершками.
Шарлотка на сметані в мультиварці
Інгредієнти: яйце – 2 шт.; цукор – 1 ст.; біла мука – 1 ст.; яблука – 2 шт.; сметана – 100 мл; масло вершкове – 100 г; розпушувач – 1 ч. ложка; кокосове масло – 1 ч. ложка; ароматизатор харчовий – за бажанням. Приготування Отже, для початку розтоплюємо в мисці вершкове масло. Потім всипаємо цукор і гарненько все перетираємо до однорідності. Після цього додаємо ароматизатор, розбиваємо курячі яйця і збиваємо міксером до тих пір, поки маса не стане
білій. Далі кладемо сметану, поступово всипаємо борошно і ретельно розмішуємо, щоб не було грудочок. В результаті у нас повинно вийти однорідне тісто, схоже на густу сметану. У яблук зрізаємо шкірку і шаткуємо їх часточками. На дно чаші мультиварки виливаємо приблизно 1/4 частину суміші, викладаємо трохи фруктів, знову поливаємо тестом і робимо так до тих пір, поки у нас не закінчиться тісто і яблучка. Потім закриваємо кришку приладу, виставляємо режим «Випічка» і чекаємо приблизно 60 хвилин. Після звукового сигналу акуратно, з допомогою чашки-пароварки, перевертаємо шарлотку і випікаємо ще півгодини.