Вернуться назад Распечатать

Манник на сметані

Манник на сметані
Манник на сметані – недорогий, але чудово смачний і досить простий пиріг , який виручить вас в будь-якій ситуації. Давайте дізнаємося з вами, як приготувати маннік на сметані.

Класичний рецепт лепешняку на сметані


Інгредієнти:

  • харчова сода – 1 ч. ложка;

  • яйце – 3 шт.;

  • крупа манна -1 ст.;

  • сметана – 1 ст.;

  • цукор – 150 г;

  • панірувальні сухарі ;

  • кокосова стружка – за смаком.


  • Приготування
    Манну крупу з'єднуємо з цукром, кладемо сметану, вбиваємо яйця і знову все перемішуємо до однорідності. Потім накриваємо суміш кришкою і залишаємо постояти півгодини, щоб манка розбухла. Після цього додаємо соду і ретельно перемішуємо. Форму для запікання промазуємо маслом і присипаємо меленими сухарями. Тепер ложкою викладаємо тісто і ставимо манник без борошна на сметані в нагріту до 190°С духовку. Випікаємо пиріг близько 30 хвилин, не відкриваючи дверцята шафи. Потім акуратно виймаємо його, і поки він гарячий присипаємо кокосовою стружкою або цукровою пудрою.

    Манник в мультиварці на сметані


    Інгредієнти:

  • сметана – 200 мл;

  • борошно – 1 ст.;

  • манка – 1 ст.;

  • цукор – 1 ст.;

  • яйце – 3 шт.;

  • розпушувач – 1 ч. ложка;

  • чорниця – 100 г;

  • сіль – щіпка.


  • Приготування
    Спочатку готуємо всі продукти: яйця розтираємо з цукром, кладемо сметану і висипаємо манку. Даємо крупі трохи набрякнути і приблизно через півгодини кладемо борошно, сіль і розпушувач. Все перемішуємо і додаємо в тісто чорницю, припущену цукровим піском. Чашу мультиварки промазуємо маслом, викладаємо тісто, закриваємо кришку і вибираємо на приладі режим «Випічка». Готуємо пиріг маннік на сметані 60 хвилин, а потім присипаємо цукровою пудрою.

    Манник на сметані з сиром


    Інгредієнти:

  • цукор ванільний – 10 г;

  • сир – 300 г;

  • крупа манна– 200 г;

  • яйце – 3 шт.;

  • сметана – 100 мл;

  • цукор – 200 г;

  • розпушувач – 1 ч. ложка;

  • ізюм – за смаком.


  • Приготування
    Для приготування лепешняку на сметані у яєць акуратно відокремлюємо білки від жовтків. Потім, до жовтків додаємо сир і кладемо сметану. Після цього додаємо ванільний і звичайний цукор, перемішуємо і додаємо манку з розпушувачем. У яєчні білки кладемо щіпку солі і збиваємо міксером до появи піків. Акуратно перекладаємо повітряну яєчну в тісто і повільними рухами домішуємо її до тесту. Форму промазуємо вершковим маслом. Якщо ви хочете зробити манник з родзинками, то кладемо його в тісто і викладаємо все у форму. Випікаємо пиріг в заздалегідь прогрітій духовці при температурі 180°С 50 хвилин до золотистої скоринки. Далі трохи охолодити його і витягаємо з форми. Ось і все, найсмачніший маннік на сметані готовий!

    Манник з яблуками на сметані


    Інгредієнти:

  • мелена кориця – щіпка;

  • яблука свіжі – 3 шт.;

  • сметана – 250 мл;

  • ванілін;

  • борошно – 3 ст. ложки;

  • крупа манна – 1 ст.;

  • масло розтоплене – 120 г;

  • крохмаль – 1 ст. ложка;

  • цукор – 80 г;

  • сода – щіпка;

  • розпушувач – 1 пакетик.


  • Приготування
    Манник на сметані

    У сметану додаємо манку і залишаємо постояти хвилин 40. У розтоплене масло всипаємо цукор, ретельно вимішуємо і додаємо його до манки. Потім кидаємо мелену корицю, соду, розпушувач і ванілін. В самому кінці підсипаємо борошно з крохмалем і ретельно перемішуємо. Тісто має вийти не дуже щільним. Очищені яблука шаткуємо тоненькими скибочками і скроплюємо лимонним соком. Глибоку сковороду промазуємо маслом і викладаємо в неї трохи манного тесту. Зверху розкладаємо яблучка і заливаємо тістом. Відправляємо маннік на сметані в духовку і готуємо 45 хвилин, встановивши температуру 180 °С. Пиріг буде готовий, коли у нього рівномірно підрум'яниться і пропечеться вся поверхня.