Легше купити готове заморожене тісто філо в магазині, ніж робити його самостійно: десятки найтонших шарів тіста, перемазанних маслом, після випікання перетворюються в хрустку багатошарову основу для вашої улюблений випічки. Саме про рецепти з тіста філо і піде мова далі.
Пахлава з тіста філо
Якщо ви не знаєте, що приготувати з тіста філо, то почніть з солодощів, а ще конкретніше – з рецепту пахлави на основі філо – традиційної грецької варіації цього прекрасного кондитерського виробу на основі меду і горіхів.
Інгредієнти: Для сиропу:
цукор - 360 г; вода - 500 мл; гвоздика - 2 бутона; лимонний сік - 15 мл; цедра 1 лимона; мед - 30 мл Для тіста:
листи філо - 500 г; вершкове масло - 200 г; волоські горіхи - 200 г; мигдаль - 100 г; цукровий пісок - 40 г; мелена кориця - 5 г; щіпка меленої гвоздики. Приготування Починаємо з сиропу: покласти всі інгредієнти в сотейник і ставимо на середній вогонь. Варимо сироп, помішуючи, поки цукрові кристали не розчиняться. Головне, не дати сиропу закипіти, поки цукор не розчиниться повністю, інакше останній почне горіти і кристалізуватися. Після, прокип'ятіть сироп 10 хвилин, зніміть з вогню і процідіть. Дайте охолонути.
Розігрів духовку до 160°С, розгорніть пласти тіста і викладіть їх на вологе кухонне рушник. Викладаємо 6 аркушів філо на деко, промазуючи кожен розтопленим маслом. Розтираємо горіхи з цукром і спеціями, висипаємо половину суміші на основу з тіста, покриваємо ще двома листами філо, і розподіляємо залишилася начинку. Далі накриваємо горіхи ще 6 промасленими шарами філо.
Верхівку пахлави нарізаємо ромбиками з допомогою гострого ножа і ставимо деко в духовку. Випікаємо пахлаву годину, а відразу за витягу з духовки поливаємо сиропом і залишаємо повністю охолонути.
Риба в тісті філо – рецепт
Не секрет, що солодка випічка з тіста філо виходить смачною і хрусткою, а що ж щодо основних страв?
Інгредієнти: тісто філо; філе сьомги - 550 г; білий цибуля - 80 г; морква - 50 г; солодкий перець - 80 г; вершкове масло - 60 г; мед - 5 мл; паприка - 3 р. Приготування Дрібно нарізаємо овочі і пасеруємо їх на половині вершкового масла. Поливаємо засмажку медом, не забуваємо і про сіль з паприкою. Рибу, очищену від кісток і шкіри, також ріжемо соломкою середньої товщини.
Духовку розігріваємо до 190°С. Ділимо тісто на 8 квадратів, змащуємо кожен з них маслом і з'єднуємо з сусіднім. Ділимо начинку між 4 основами з тіста, краї тіста з'єднайте в центрі і викладаємо «мішечки» на деко. Випікаємо порційні пироги 15 хвилин.
Апельсиновий пиріг з тіста філо
Інгредієнти: тісто філо; яйця - 6 шт.; йогурт - 420 г; оливкова олія - 185 мл; апельсинова цедра - 2 ч. ложки; апельсиновий сік - 125 мл; цукор - 125 г+440 г; розпушувач - 1 ст. ложка; апельсини - 3 шт.; паличка кориці. Приготування Тісто філо збираємо грудками і викладаємо на дно 20 см форми, залишаємо підсохнути 3 години.
Збиваємо яйця з йогуртом, 125 г цукру, маслом і цедрою апельсина. Додаємо розпушувач, виливаємо суміш поверх основи з тіста і покриваємо 3-4 шарами філо поверх. Випікаємо пиріг при 180°С 50 хвилин.
Тим часом варимо карамель на основі апельсинового соку, склянки води і цукру, що залишився. У сироп кладемо корицю і апельсинові часточки, варимо до загустіння і знімаємо паличку кориці. Виливаємо сироп поверх пирога і залишаємо останній повністю охолонути.
Сирний пиріг з тіста філо
Інгредієнти: шпинат - 600 г; сир фета - 200 г; сир - 200 г; сметана - 200 мл; волоські горіхи - 100 г; яйця - 2 шт.; тісто філо. Приготування Шпинат припускаємо на сухій сковорідці, остуджуємо і змішуємо з сиром, сметаною, фетою, горіхами і яйцями. Розкачуємо тісто в пласт і повністю змащуємо його отриманою начинкою. Звертаємо тісто в рулет, потім складаємо «равликом» і розміщуємо в сковороді. Випікаємо 40 хвилин при чергових 180°С.