Банан – вельми корисний і поживний плід з характерним запахом і ніжним смаком, популярна, а в багатьох країнах і основна агрикультура. Поїдання бананів м'яко покращує настрій завдяки особливим речовинам, які містяться в цих плодах. Крім того, банани – чудове джерело вуглеводів, клітковини, вітамінів і цінних мікроелементів. Банани їдять в сирому вигляді і готують їх способами самими банальними і досить витонченими, про яких європейський чоловік і здогадатися навряд чи може.
З бананів можна готувати різні страви, наприклад, пекти пироги. Бананові десертні пироги дуже гарні як частина сніданку чи ланчу.
Пиріг з бананом на кефірі – простий рецепт
Інгредієнти: банани нормальної стиглості – 2 шт.; лимон – 05 шт.; пшеничне борошно – 2 склянки; яйце куряче – 2 шт.; кефір – 1 склянка; сода – 1 щіпка; цукор – 3-5 ст. ложок; коньяк – 1 ст. ложка; кориця – 2-3 щіпки; масло вершкове. Приготування Із просіяного борошна, кефіру, цукру і яйця замішуємо тісто з додаванням соди, коньяку та кориці. Тісто можна вимісити міксером.
Банани очистити і пюрируем блендером або рубаємо чоппером на дрібні шматочки, після чого швидко скроплюємо соком лимона. Вводимо бананову масу в тісто.
Змащуємо маслом форму (можна простелити дно промасленим папером пекарської). Заповнюємо тістом форму на 1/2 або 2/3 об'єму. Випікаємо банановий пиріг в духовій шафі протягом близько 50 хвилин. Після вилучення пирога з форми можна облити його шоколадною або фруктової глазур'ю або розрізати збоку на 2 коржі і промазати шоколадно-йогуртовим кремом (не завадять і рубані горіхи). До речі, в цьому варіанті між нижнім і верхнім коржем можна викласти шар з тонких кружечків банана, тільки не забудьте збризнути соком лимона нарізані скибочки.
Цей простий рецепт бананового пирога цілком підходить і для приготування в мультиварці.
Приготування Заповнену тестом силіконову форму поміщаємо в каструлю. Задаємо режим «Випічка» (найкраща температура 180°З) на 50 хвилин.
Подаємо пиріг з кавою, чаєм, ройбушем, маті, каркаде, натуральними свіжими фруктовими соками, розведеними водою навпіл.
Банановий пиріг з ківі – простий рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 1 склянка; молоко – 05 склянки; яйце куряче – 1 шт.; масло вершкове – 100 г; Для начинки:
банани – 2 шт.; ківі – 2 шт.; лимон – 05 шт.; Для заливки:
яйце куряче – 1 шт.; цукор – 100 г; вершки або йогурт несолодкий – близько 100 мл, залежить від густоти; борошно пшеничне – не більше 05 склянки; ром – 1 ст. ложка; ваніль – 1 щіпка. Приготування Загальна ідея пирога наступна: в заглиблені підкладку з більш густого несолодкого тіста закладаємо начинку з банани і ківі, зверху заливаємо більш рідким солодким тістом, після чого випікаємо.
Замішуємо тісто для підкладки на молоці з додаванням яєць і масла. Якщо густина недостатня, можна підкоригувати її додаванням кукурудзяного борошна або крохмалю.
Розкачуємо з тіста не занадто тонкий коржик і викладаємо її в невисоку, змащену вершковим маслом форму.
Замішуємо заливальне рідке тісто з вершків, цукру, яйця і борошна з додаванням рому і ванілі (або коньяку з корицею). По консистенції заливка повинна бути густою, але цей крем.
Зверху підкладки викладаємо нарізані скибочками бананів і ківі. Скроплюємо соком лимона і швидко заливаємо рідким тістом.
Випікаємо пиріг близько 50 хвилин (плюс-мінус 10), залежить від конструкції конкретного духової шафи і глибини форми. Краща температура – близько 200°С. Готовий пиріг можна облити бананово-йогуртовим кремом на желатині.