До сніданку, ланчу або післяобіднього чаювання у вихідні дні добре приготувати для домашніх і гостей яку-небудь випічку. І при цьому не всім хочеться довго возитися. Легко і швидко можна спекти простий і смачний кекс «Зебра», відомо безліч варіантів подібних рецептів, зазвичай готують тісто на сметані та/або на кефірі, або несолодкому йогурті. Зрозуміло, для створення «ефекту зебри» використовуємо і какао-порошок або кероб.
Кекс «Зебра» – рецепт з тіста на сметані
Інгредієнти :
борошно пшеничне високосортна – 1 5 склянки або трохи більше; яйце куряче – 3 шт.; цукор – 5 ст. ложок; сметана натуральна – 150 мл; масло вершкове – 50 г; сода – 1 щіпка; коньяк або ром – 1 ст. ложка; ваніль або кориця – 2 щіпки; порошок какао або кероб – 2 ст. ложки; горіхи рубані волоські або фундук – 1 стакан. Приготування Суміш шоколадна. Змішуємо в окремій мисці 2 ст. ложки цукру, ваніль або корицю, какао-порошок. Додаємо 1 яйце і пару ложок сметани. Перемішуємо і ретельно розтираємо (краще міксером).
Тісто. Просіваємо борошно в робочу миску, додаємо цукор, решту сметану і 2 яйця, розм'якшене вершкове масло, коньяк і соду. Вимішуємо тісто, краще міксером.
Ділимо тісто на дві частини (тобто, розливаємо в різні миски). В одну з мисок додаємо шоколадну суміш і ретельно перемішуємо. Тепер у нас є світле і темне тісто.
Змащуємо маслом форму і спіраллю наливаємо світле тісто, а проміжки заповнюємо шоколадним. Просыпаем горіхами. Або по-іншому: наливаємо на дно шар світлого тіста, потім горіхи і зверху шар шоколадного, можна повторити. Можна ще провести додаткові маніпуляції, для гарного перемішування шарів, але не змішуємо повністю. Випікаємо кекс «Зебра» в духовій шафі протягом близько 45 хвилин, найкраща температура – близько 220°С. Готовність визначаємо за разносящемуся аромату, кольору і структурі рум'яної кірочки і/або протикання сірником в центрі (вона повинна залишитися сухою). Після вилучення з форми добре облити кекс кремом або шоколадною глазур'ю і обсипати горіхами.
Рецепт крему для кексу «Зебра» з сметани або густого несолодкого йогурту
Інгредієнти: сметана густа або йогурт – 100 мл; какао-порошок – 1 ст. ложка; цукрова пудра – 2 ст. ложки; смакові добавки в варіантах (ром-ваніль або коньяк-кориця) – в обсязі 1 ч. ложки; водний сильно насичений розчин желатину – 20 мл Приготування Розчиняємо 1 столову ложку желатину в 50-80 мл ледь теплої кип'яченої води і залишаємо на 40 хвилин, після чого процідимо через ситечко. Желатиновий розчин змішуємо зі сметаною і 1 ложкою цукрової пудри, приправляємо ромом з ваніллю. Розливаємо цю суміш у дві чашки в одну з них додаємо змішаний із залишками цукрової пудри какао-порошок. У нас вийшов ніжний сметанний (або йогуртовий крем) двох кольорів. Залишається красивими вивести кремами красиві візерунки на поверхні кексу «Зебра», злегка обсипати його горіхами і помістити на годинку-другу в холодильник.
До речі, якщо кекс вийшов високим, можна розрізати його збоку на два коржа присипати горіхами нижній корж промазати кремом, зверху покласти другий і потім вже працювати над поверхнею.
Кекс «Зебра» на кефірі ви можете приготувати, приблизно дотримуючись наведеного вище рецептом (див. вище), просто замінюємо сметану кефіром. Ще краще готувати на несолодкому йогурті, так кекс виходить особливо ніжним і легким.
Наведений рецепт кексу «Зебра» підходить і для приготування в мультиварці.
Приготування Перегорніть інструкцію конкретного приладу, почитайте про режим «Випічка». Замість форми використовуємо робочу чашу мультиварки. Наливаємо в миску два види тіста (див. вище). Встановлюємо режим «Випічка» і час – на 60 хвилин. Після автоматичного вимкнення девайса і сигналу, почекайте 10 хвилин, потім виймайте кекс.
Подаємо «кекс Зебра» з чаєм, кавою, ройбушем, каркаде або кисломолочними напоями.