«Не червона хата кутами, а красна пирогами!» — так говориться в народній мудрості. У минулі часи одним з найпоширеніших видів випічки, яку готувала будь-яка господиня, були смачні і рум'яні пироги.
Дріжджові пиріжки смажені з зеленою цибулею і яйцем – відмінний, на всі випадки життя універсальний рецепт. Приготувати таку начинку нескладно, а щоб пиріжки вийшли смачними, потрібно всього лише дотримувати зазначені в рецепті співвідношення інгредієнтів і час приготування тесту .
Рецепт пиріжків з яйцем і зеленою цибулею
Інгредієнти: Для тіста:
молоко - 300 мл; борошно - 3 склянки; цукор - 6 ст. л.; м'яке вершкове масло - 30 гр; яйце – 1 шт; сіль; сухі пекарські дріжджі - 1-2 ч. л.; рафінована соняшникова олія. Для начинки:
пір'я молодої зеленої цибулі - 2 пучка; яйця, варені круто – 6 шт; сіль; майонез – 3 ст. л. Приготування У глибокій каструлі злегка збити цукор, сире яйце, сіль. Туди ж додати дріжджі і тепле молоко, перемішати. Борошно додавати маленькими порціями в отриману масу, вибиваючи таким чином. Тісто має стати повітряним. Коли воно буде добре вымешано, його необхідно помістити в тепле місце і накрити серветкою або рушником десь на 1 годину. Тісто потрібно буде злегка обім'яти, коли виросте в каструльці і залишити підходити ще протягом 15 ч.
Поки тісто росте, приготуємо начинку. Яйця з зеленою цибулькою дрібно порізати, посолити і додати майонез.
Як тісто підніметься вдруге, можна приступати ліпити пиріжки. Третю частину тіста розкачайте товщиною пів сантиметра і склянкою або кухлем видавити кружечки. Покладіть начинку в кружечок з тіста і закрийте краю пиріжка, притиснувши пальцями. Потім, злегка стисніть пиріжок в руках, надавши йому форму. Обсмажте на розігрітій сковорідці, змащеній рафінованим маслом на невеликому вогні з усіх боків до рум'яного кольору.
Печені пиріжки з яйцем і зеленою цибулею
Раніше такі пиріжки символізували прихід тепла, так як зелений цибулька вже активно зростав на грядках. Сьогодні ж зелень можна придбати в будь-якому магазині цілий рік. Щоб збільшити соковитість такої начинки, необхідно знати один маленький секрет: додати вершкове масло, а пікантність додасть голландський сир.
Інгредієнти: Для тіста:
молоко - 200 мл; вода – 300 мл; цукор - 60 г; яйце – 1 шт.; сухі пекарські дріжджі - 10 гр; борошно – 15 кг; сіль - 1 ч. л.; вершкове масло – 50 гр. Для начинки:
пір'я молодого зеленого цибулі - 2-3 пучка; яйця, варені круто – 6-8 шт; вершкове масло – 30 гр; твердий голландський сир – 50 гр. Приготування Готуємо опару. Для цього з'єднуємо в каструльці тепле молоко і воду, цукор, дріжджі, яйце і м'яке вершкове масло. Після отримання однорідної маси невеликими частинами додаємо борошно і гарненько вимішуємо і ставимо опару в тепле місце на 1-15 години, обов'язково накривши каструлю рушником. Така дія повторити і залишити тісто на 1 годину, поки воно знову не підійде.
Поки тісто піднімається приготуємо начинку.
Варені круто яйця з зеленою цибулькою дрібно порізати, додати сіль, перець, розтоплене вершкове масло і потерти на тертці сир. Все це добре перемішати.
Підійшло тісто розділити на маленькі порційні шматки, розкачати кожен шматочок качалкою і в центр кружечка покласти начинку. Краї защипнути і сформувати гарний рівний пиріжок і покласти швом вниз на деко, змащене рослинним маслом. Пиріжки зверху змастити збитим жовтком або яйцем для рум'яної скоринки. Піч духові пиріжки з яйцем і зеленою цибулею в нагрітій духовці близько 25-30 хвилин при температурі не більше 180 градусів, в залежності від типу духовки.