Під промовистою назвою "хрустики" ховається подобу знайомого нам усім хмизу. Хрустики можуть готуватися на різній основі, а тому розрізняються текстурою і смаковими властивостями. Легкі і повітряні солодкі хрустики з цукровою пудрою або хрусткі шматочки тесту на пивний основі – ми розглянемо всі можливі рецепти.
Хрустики – рецепт на кефірі
Інгредієнти: яйця - 4 шт.; кефір - 1/4 ст.; цукор - 1/4 ст.; сіль - 1/4 ч. ложки; сода - 1/4 ч. ложки; борошно - 2 3/4 ст.; рослинне масло - для смаження. Приготування Яйця збиваємо з цукром і сіллю дочиста. Додаємо до яєць кефір, кількість останнього може залежати від розміру яєць, тому його може знадобиться як більше, так і менше. Тепер просіваємо борошно і змішуємо її з содою. Підсипаємо борошно порціями до яєчно-кефірної суміші і замішуємо дуже густе, але липке тісто. Ділимо тісто на дві частини, кожну з яких розгортаємо в тонкий пласт. Нарізаємо тісто на прямокутники, в центрі кожного робимо вертикальні надріз і протягуємо крізь нього один з кінців тесту. Обсмажуємо хрустики в розігрітому рослинному маслі до золотистого кольору.
Хрустики, за цим рецептом можна приготувати і на кислому молоці, результат буде аналогічним. За рахунок молочної кислоти, яка погасить соду, тісто вийде повітряним і легким.
Хрустики на горілці – рецепт
Інгредієнти: яйця - 3 шт.; горілка - 2 ст. ложки; кефір - 1 склянка; цукор - 1 ст. ложка; сіль - 1/4 ч. ложки; борошно - 3 ст.; рослинне масло - для смаження. Приготування Збиваємо яйця з кефіром і цукром до однорідності. Додаємо в суміш горілку, сіль і просіяне борошно. Отримане тісто має бути густим і досить щільним. Ділимо тісто на кілька частин, кожну тонко розкачуємо і нарізаємо на смужки. Обсмажуємо смужки тіста в розігрітій олії до золотистого кольору, надлишки жиру вбираємо і подаємо хрустики, посипати їх цукровою пудрою.
Як робити хрустики на воді - рецепт
Інгредієнти: борошно - 1 ст.; сода - 1/4 ч. ложки; сіль - 1/4 ч. ложки; кумін - 1/4 ч. ложки; рослинне масло - 1/8 ст.+масло для смаження; тепла вода. Приготування Змішати просіяне борошно з содою, куминой і сіллю, додаємо 1/8 склянки рослинного масла і перетираємо тісто до утворення грудок. Вливаємо в отриману суміш теплу воду і замішуємо густе тісто. Розкачуємо тісто в тонкий пласт, нарізаємо ромбиками і обсмажуємо на розігрітій олії до готовності.
Гостренькі хрустики на пиві – рецепт
Інгредієнти: борошно - 4 ст.; рослинне масло - 1/2 ст.+масло для смаження; пиво - 2/3 ст.; сіль - 2 ч. ложки; гострий перець - 1/2 ч. ложки; паприка - 1 ч. ложка. Приготування Борошно просіваємо і змішуємо з сіллю, паприкою і гострим перцем – це базовий набір спецій, тому якщо ви хочете доповнити хрустики сумішшю сушених трав, сушеної гірчицею, часником або меленим коріандром – сміливо імпровізуйте. Після того, як сухі інгредієнти змішані,
вливаємо до них 1/2 склянки рослинного масла і розтираємо все в крихту. Змішуємо борошняну крихту з 2/3 склянки пива і замішуємо густе, але еластичне і однорідне тісто протягом 5-7 хвилин. Даємо тісту відпочити хвилин 10 під вологим рушником, а потім ділимо його на 2-3 частини і розгортаємо в тонкий пласт. Нарізаємо пласт тіста на прямокутники, в центрі кожного прямокутника робимо поздовжній надріз і протягуємо в нього один з кінців тесту. Обсмажуємо гострі хрустики в розігрітому рослинному маслі, залишки жиру вбираємо з допомогою паперових серветок і подаємо закуску до столу самостійно або в супроводі улюбленого соусу. Приємного апетиту!