Кренделі до чаю або кава, солодкі і прісні, або солоні кренделі до пива – дивовижна популярна випічка. Назва «крендель» і сама традиція випікати кренделі і кренделі відбувається з німецьких земель і, згідно з легендою, пов'язана з чудовим подією в одному з монастирів. Ченці стали випікати кренделі, що символізують схрещення рук на знак подяки Богові. Ідея розійшлася і піддалася культурно-національному і регіональному осмислення, завдяки чому в даний час відомо безліч різних рецептів крендельков, з начинками і без, з різних видів тіста.
Розповімо, як приготувати смачні кренделі.
Кренделі з цукром і корицею – рецепт
Інгредієнти: борошно – близько 2 склянок; цукор-пісок – 1 ст. ложка; масло натуральне вершкове – близько 100 г; яйце куряче – 1-2 шт.; сметана – 4 ст. ложки; сіль поварена – 1 щіпки; сода харчова, погашена соком лимона – 1 щіпка; бренді або ром – 2 ч. ложки; кориця; цукор для присипання. Приготування Просіюємо в миску борошно, додаємо сіль, 1 ст. ложку цукру, трохи кориці, погашену соду, сметану, брендии розтоплене масло. Перемішуємо і додаємо яйце. Ще ретельно перемішуємо і вимішуємо тісто.
З отриманого тіста розкачуємо досить тонкі пласти, розрізаємо ножем на вузькі довгі смужки, які акуратно скручуємо гвинтоподібно, а потім згортаємо дрібненькі кренделі.
Викладаємо кренделі на змащений маслом або простеленный промасленим папером деко і посипаємо сумішшю цукру з корицею.
Випікаємо в духовій шафі протягом близько 15-25 хвилин при температурі 180°-200° С.
Такі кренделі можна приготувати з листкового тіста, купленого в магазині або приготованого самостійно.
Приготування З готового тіста формуємо кренделі і перед запіканням посипаємо сумішшю цукру з корицею.
Приблизно також (за цим же рецептом, див. вище) можна приготувати кренделі з маком. Просто виключаємо з рецептури корицю (хоча, може і не виключаємо?). Мак можна додавати в тісто і/або посипати їм випічку.Перед розсипанням поверхню крендельков обов'язково треба змастити яєчним білком.
Солоні кренделі до пива
Інгредієнти: борошно пшеничне – близько 3 склянок; цукор-пісок – 1-2 ст. ложки; дріжджі – 1 ст. ложка; вода або молоко, або пиво – 1 склянка; сіль поварена; сода харчова. Приготування Змішуємо в мисці трохи підігріту воду (або молоко, або пиво), цукор і 1 ч. ложку солі. Розмішуємо до повного розчинення. Потроху підмішуємо просіяне борошно. Ретельно вимішуємо тісто і залишаємо підійти в теплому місці хвилин на 20-40 після чого ще раз вимішуємо.
Ділимо тісто на частини, з кожного шматочка формуємо ковбаску не товщі олівця і звертаємо кренделі.
Розведемо в склянці води 1 столову ложку харчової соди і за допомогою кисті змастимо кренделі розчином соди. Чи можете занурювати кренделі на мить в розчин повністю з допомогою шумівки.Залишаємо підготовлені таким чином кренделі
хвилин на 20 підійти, а потім переміщаємо їх на деко, простеленный промасленим пекарської папером (ну або без паперу). Змащуємо поверхню крендельков яєчним білком і присипаємо крупною сіллю.
Випікаємо при температурі близько 180-200°С протягом близько 15-25 хвилин (контролюємо візуально за кольором). Кренделі повинні вийти блискучі (в прямому сенсі слова). Під пиво «відлітають» в перший же день (так що з обережністю). Якщо кренделі не з'їли відразу – засохнуть, але це не біда – так вони теж хороші.