Несолодке картопляне печиво – чудова корисна випічка, рецепт нескладний, а результат, безумовно, оцінять по достоїнству ваші гості і домашні (особливо ті, хто не надто любить солодке печиво).
Картопляне печиво прекрасно підійде до пива і кисломолочним напоям, а також може подаватися до різних супів і других страв замість хліба.
Тісто для картопляного печива будемо готувати з картопляного пюре з додаванням деяких інших компонентів, які додадуть йому потрібну текстуру, в'язкість і консистенцію, а також додадуть особливі смакові відтінки.
Рецепт картопляного печива
Інгредієнти: картопля – близько 500-600 г; масло вершкове натуральне або вершки високої жирності – близько 100 г; яйце куряче свіже – 2-3 штуки; борошно пшеничне високосортна (краще цільнозернові шпалерна або спельтовая) – близько 50-80 м; сухі спеції у вигляді цілісних насіння (кмин, кунжут , фенхель, коріандр); – кількість на розсуд; сіль поварена – 1-2 щіпки. Приготування Картопля варимо будь-яким зручним способом і пюрируем за допомогою товкачика. Додаємо вершкове масло (або вершки), сіль, борошно і ретельно перемішуємо (можна міксером на малих обертах). Коли суміш охолоне до теплого, додаємо насіння, яйця і швидко перемішуємо.
З отриманого тіста розкачуємо пласти товщиною близько 06-11 див. Печива вирізаємо-вирубуємо з пласта з допомогою спеціальної пробивний форми з гострими краями. Якщо форми немає, можна замінити звичайним склянкою з тонким краєм або розрізати пласт ножем на квадратики або ромбики.
Змащуємо підігрітий деко шматочком свинячого сала або вистилаємо його промасленим пекарської папером, зверху викладаємо печенюшки і випікаємо в духовій шафі при температурі близько 200°С протягом приблизно 25 хвилин.
Ще смачніше буде картопляне печиво, якщо приготувати його з сиром. Це можна зробити двома способами: або присипати вже готове гаряче картопляне печиво тертим твердим сиром, або включити тертий сир (в кількості близько 150-200 г) в
склад тіста.
Щоб картопляне печиво вийшло листковим,потрібно поставити охолоджене до кімнатної температури тісто в холодильник хвилин на 50-60 або навіть трохи більше, а потім, розділивши на 4 частини розкачати з них пласти-коржики і скласти стопкою одну на іншу, промазуючи верхній шар кожної коржі маслом. Потім розкачуємо цю стопку, складаємо удвічі і повторюємо цикл, після чого знову розгортаємо пласти, формуємо печенюшки і випікаємо (читати вище). Картопляне печиво краще подавати теплим або холодним, а не гарячим.