Галети – загальна назва деяких родів і видів випічки (млинці і деруни – це теж галети). До складу інгредієнтів для приготування галет можуть входити не тільки борошно різних зернових, а також пластівці, яйця, молочні продукти, різні смакові наповнювачі.
У вузькому, звичному для нашого менталітету розумінні, галети – це сухе або жирне печиво (в основному, несолодке, наприклад, крекери) здатний зберігати свої харчові якості протягом тривалого часу (близько 2-х років).Популярний продукт у моряків, мандрівників і військових. Характерними властивостями галет є: шарувата структура, легка размачиваемость і хороша намокаемость в рідинах.
Особливий вид галет – шоколадні галети, ця випічка гідна бути частиною сніданку або ланчу, до того ж це чудовий десерт, що поєднується з чаєм, кавою, какао, гарячим шоколадом, мате, ройбушем та іншими гарячими підбадьорливими напоями.
У готових галети іноді містяться різні шкідливим добавки. Тому розповімо, як можна приготувати шоколадні галети в домашніх умовах.
Шоколадні галети
Інгредієнти: борошно пшеничне цільнозернові високосортна – 1 склянку місткістю 200 мл; какао-порошок хорошої якості – 1-3 ст. ложки; цукор (краще у вигляді пудри) – 1 ст. ложки; вода, молоко або негусто натуральні молочні вершки – 1 /3 склянки; ром або бренді – 1 ст. ложка; сіль поварена – 1 дрібка; кориця мелена – 1 щіпка; яйце куряче – 1 шт. (необов'язковий компонент). Приготування Змішуємо в мисці какао-порошок з цукром так, щоб не було грудочок. Додаємо борошно, корицю, сіль, ром. Перемішуємо. В залежності від бажаної жирності вибираємо воду або молоко або вершки або суміш. Потроху подбавляя рідина, замішуємо круте тісто. Вимішуємо його ретельно, скачуємо в ком і даємо підійти протягом 30-40 хвилин. Розкачуємо тісто в пласт товщиною близько 3-4 мм, розрізаємо на квадрати або прямокутники (якщо хочете отримати інші форми, користуйтеся пробивний формою, для круглої форми – склянкою). Застеляємо деко промасленим пекарської папером або просто змащуємо деко шматочком свинячого сала. Викладаємо галети і печемо-висушуємо їх при температурі близько 200°С до готовності (близько 30-40 хвилин).
Можна також піч галети на сковороді, змазаній салом. Якщо не хочете використовувати сало, додайте до складу тесту 1 ст. ложку рослинної олії.
Ще краще, якщо у вас є спеціальна 2-стороння металева фігурна притискна форма-книжка. У цьому варіанті закладаємо в форму пласт тіста і притискаємо, видаляючи залишки коржа (його можна робити не надто крутим). Готуємо на конфорці з переворотом або в духовій шафі.Такі галети можна зберігати досить довго.
Приблизно за цим же рецептом можна приготувати більш поживні шоколадно-горіхові галетыили шоколадні галети з сиром. Просто включайте до складу тесту мелкомолотые горіхи (будь-які) і/або протертий через сито сир.
Щоб приготувати шоколадні галети з кремом,потрібно, щоб крем був досить в'язким і добре застигав, тому має сенс зробити крем на основі міцного розчину желатину або агар-агару. Крем може бути шоколадним, фруктовим, вершковим, горіховим і/або з іншими натуральними смаковими наповнювачами.
Намазываете поверхня готових галет кремом за допомогою силіконової кисті і залишайте до застигання.
Корисні шоколадні галети з вівсяними пластівцями і горіхами
Цей рецепт для бажаючих зберігати стрункість фігури.
Інгредієнти: какао-порошок якісний – 2-3 ст. ложки; цукор (краще у вигляді пудри) – 1 ст. ложка; вівсяні або змішані зернові пластівці – 1 чашка; вода, молоко або несолодкий питний йогурт натуральний, класичний – 1 чашка; яйце куряче – 1-2 шт.; ром – 1 ст. ложка; мелені горіхи; кориця; трохи пшеничного борошна. Приготування Змішуємо какао з цукром, а потім з молоком або водою. Додаємо ром і корицю. Заливаємо цією сумішшю пластівці і чекаємо, поки вони добре розбухнуть. Додаємо горіхи і яйце. Ретельно перемішуємо. Якщо тісто вийшло дуже рідке – коригуємо густоту борошном.
Випікаємо або на сковороді, змазаній салом або на деку в духовій шафі.
Цукру і борошна (тобто, швидких вуглеводів) у таких галети мінімум, інші інгредієнти – тільки корисні.