Легкі, низькокалорійні фруктові салати - незамінний елемент різних дієтичних меню, одне з основних страв ф'южн-кухні. Як приготувати фруктовий салат? Рецептів існує безліч, та й взагалі приготування салату - прекрасне поле для прояву вашої особистої кулінарної фантазії, головне в цьому питанні - це почуття міри і гармонії. Тому практично безглуздо ставити питання, як зробити фруктовий салат - використовуйте будь-які відповідні рецепти, видозмінюйте їх, творіть, вигадуйте, пробуйте.
Заправки для фруктового салату
Чим заправити салат? Ну, вже точно не майонезом. Можливі різні варіанти: можна використовувати нежирний йогурт, що краще, або вершки (сметану) і навіть різні рослинні олії. Можна, звичайно, придумати і більш складні заливки, наприклад, використовувати суміш йогурту з фруктовими соками і медом.
Фруктовий салат з бананами
Можна приготувати легкий фруктовий салат з йогуртом, наприклад, з банана (1-2 штуки), апельсина (1 штука), ківі (2 штуки), хурми (1 штука), груші (1-2 штуки). Звичайно ж, йогурт для заправки - це кращий варіант, ніж домашні вершки або сметана. Перед приготуванням вимиємо фрукти у проточній воді і обсушим з допомогою чистою полотняною серветки. Обережно очистимо ківі від шкірки, очистимо апельсин, акуратно знявши шкірку з кожної з часточок так, щоб оголити зернисту структуру. Банани теж потрібно очистити. Груші потрібно розрізати на 4 частини кожну і вийняти серцевину. Збризніть скибочки груш лимонним соком, щоб не потемніли. Наріжемо всі фрукти довільно, але не занадто дрібно і красиво викладемо гірками (потроху шматочків кожного фрукта) в креманки. Поллємо йогуртом кожну порцію салату і можна подавати до столу. Учасники застілля самостійно перемішають (або не перемішають) цей чудовий салат з фруктів з йогуртом. Можна замість зазначених інгредієнтів використовувати яблуко, манго, банан, ківі, горіхи. Або авокадо, манго, ананас, нектарин, сир. Варіантів поєднання - безліч.
Салат з динею
Можна приготувати фруктовий салат навіть з таким «примхливим» плодом, як диня.
Інгредієнти: 1 динька (краще мускатна або ананасна) грам на 200; 4 ківі; 1 велике кисло-солодке яблуко; 2 персика або нектарина; 30 мл бренді (або світлого рому, можна мартіні); 3/4 склянки йогурту. Приготування: Всі фрукти вимиємо, обсушим чистою серветкою, очистимо, наріжемо приблизно однаковими шматочками, перемішати і викладемо в креманки. Диню краще не нарізати, а формувати кульки м'якоті з допомогою спеціальної ложечки. Змішаємо бренді або ром з йогуртом і заллємо цією сумішшю кожну порцію салату. Такий вишуканий салат слід подавати окремо з прохолодними негазированними напоями або з коктейлями (алкогольними або безалкогольними) в стилі фьюжн.
Салат з кавуном Можна приготувати фруктовий салат з кавуном - кавун дуже корисний і смачний плід.
Інгредієнти: грам 300 м'якоті кавуна; 2 нектарина; 3 жовті груші; 2 ківі; 100 г тертого твердого сиру; стакан йогурту; сік 1 лайма. Приготування: Наріжемо кавун невеликими кубиками, яблука і груші - короткою соломкою, нектарини і ківі - тонкими часточками. З'єднаємо і
перемішаємо. Викладемо суміш фруктів в креманки, посиплемо сиром і поллємо сумішшю соку лайма з йогуртом. Можна готувати фруктові салати з кавуном всередині половинки кавуна за таким принципом: 1 кавун + будь-які фрукти і ягоди + заливка (наприклад, мед з соком лимона або йогуртом). Кавун розрізаємо навпіл. З однієї видаляємо м'якоть (ложкою). Змішаємо шматочки кавуна з скибочками фруктів і ягодами і викладемо в підготовлену половинку кавуна, яку встановимо на блюдо (або в глибоку тарілку, щоб не ковзала). Можна надати цього оригінального салату особливу свіжість за допомогою листочків м'яти і меліси. Особливо вишуканий смак подібним салатів додають рубані горіхи, насіння кунжуту, ядерця мигдаль, фісташки і тертий сир.