Багато господині, в арсеналі яких давно присутні сирники і запіканки, не ризикують зв'язуватися з сирним суфле, вважаючи його примхливим у приготуванні. І абсолютно марно. Потрібно знати лише кілька маленьких хитрощів: вибирати сир м'який, не зернистий, сметану - жирну, і білки збивати в дуже міцну піну. А на допомогу прийде сучасна техніка - сирне суфле можна готувати як духовці, так і в мікрохвильовці, мультиварці і навіть пароварці. Раз спробувавши, ви просто закохаєтеся в цей ніжний десерт!
Вершково-сирне суфле з желатином
Домашні варіації на тему улюблених цукерок «Пташине молоко».
Інгредієнти: Для суфле:
вершки (10% жирності) - 200 г; згущене молоко - 2/3 склянки; желатин - 10 г; молоко - 1/2 ст.; сир - 140 р. Для глазурі:
шоколад - 100 г; молоко - 2 ст. ложки. Приготування Заливаємо желатин молоком і залишаємо набухати. (Якщо ви бажаєте отримати більш щільне суфле, візьміть 15 г желатину).
Збиваємо згущене молоко з вершками, доводимо до кипіння і тримаємо на слабкому вогні близько хвилини. Знімаємо з плити і додаємо набряклий желатин, розмішуємо до повного його розчинення.
Отриману масу охолодити до кімнатної температури і добре збиваємо міксером разом з сиром (не менше 10 хвилин!). Перекладаємо в порційні формочки (можна взяти силіконові - для кексів) і відправляємо в холодильник на 2 години.
Для глазурі розтопити на паровій бані шоколад і змішаємо з теплим молоком - до однорідності. Виймаємо застигле суфле з форми і зверху поливаємо шоколадним соусом. Можна ще присипати подрібненими горішками. І знову прибираємо суфле в холодильник, щоб «схопилася» глазур.
Сирне суфле в мультиварці
Інгредієнти: яйця - 5 шт.; сметана - 200 г; сир - 700 г; крохмаль - 3 ст. ложки (з верхом); цукор - 15 склянки; ванілін - 1 щіпка. Приготування Як приготувати сирне суфле в мультиварці? Розтираємо сир з жовтками, по черзі додаємо сметану, крохмаль і ванілін. Білки збиваємо з цукром в міцну піну, як на безе. Акуратно вводимо їх до сирної маси і вимішуємо.
Викладаємо в каструлю мультиварки, змащену вершковим маслом. Встановлюємо режим «Випічка» на 65 хвилин. Важливо! Поки готуватися суфле, не відкриваємо кришку і процес не контролюємо! Після включаємо режим «Підігрів» і тримаємо суфле під закритою кришкою ще 30 хвилин.
Тепер можна перекласти сирний торт на блюдо і насолодитися ще теплим десертом, але краще відправити його на кілька годин в холодильник. Повірте, трохи витримки, і суфле стане ще смачніше.
Сирне суфле в пароварці
Інгредієнти: сир - 500 г; сметана - 4 ст. ложки; крупа манна - 4 ст. ложки; яйця - 5 шт.; цукор - 1 склянка; ванільний цукор - 1 пакетик; ягоди - 1/2 склянки. Приготування Змішуємо в блендері сир з жовтками, ванільним цукром, манкою, сметаною і цукром. Білки збиваємо міксером таку густу піну, що вона утримається в перекинутому догори дном мисці. Акуратно вводимо білки в сирну масу, вимішуючи зверху вниз. Це додасть суфле обсяг.
Після викладаємо в змащену вершковим маслом форму, прикрашаємо зверху ягодами і ставимо в пароварку на 30 хвилин.
Сирно-фруктове суфле в мікрохвильовці
Ідеальний варіант для здорового сніданку і готується лічені хвилини. Ви ще встигнете на ранкову пробіжку.
Інгредієнти: яблуко - 1 шт.; сир - 200; яйце - 1 шт. Приготування Знімаємо шкірку з великого солодкого яблука, виймаємо серцевину і натираємо на крупній тертці.
Додаємо сир і яйце, добре перемішуємо. Вийти досить рідко.
Розкладаємо у форми, придатні для мікрохвильовки. Можна заповнювати повністю - суфле не підніметься при випічці. Відправляємо в мікрохвильовку хвилин на 5. Готове суфле стає кремового кольору. Даємо йому охолонути, виймаємо з формочок і посипаємо корицею.
Якщо запекти це сирне суфле в духовці, верх покриється рум'яною скоринкою, а всередині залишиться таким же ніжним.
Для різноманітності яблуко в сирному суфле можна замінити будь-якими фруктами, вареною морквою або гарбузом.