Тянучие, смачні іриски - цукерки нашого дитинства. Всім нам добре знайомі іриски «золотий ключик», «кіс-кіс». Виявляється точно такі ж іриски можна з легкістю приготувати в домашніх умовах, тільки вони вийдуть більш м'якими і ніжними, ніж магазинні. Давайте з вами розглянемо три простих рецепти домашніх ірисок, які тануть в роті.
Простий рецепт ірисок
Інгредієнти: вершкове масло - 100 г; цукор - 1 склянка; вода - 2 ч. ложки; сіль - щіпка; мигдальні горіхи - 100 р. Приготування Отже, щоб приготувати домашні іриски, змішуємо в каструльці вершкове масло, сіль, цукор і воду. Ставимо масу на слабкий вогонь і варимо приблизно 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім додаємо дрібно порубані мигдальні горіхи і довариваем ще хвилин 5 до тих пір, поки маса не придбає приємний ніжно-золотистий відтінок. Отриману масу розливаємо в маленькі формочки (можна використовувати підставку від шоколадних цукерок) і даємо їй охолонути і добре застигнути. Можете поставити формочки в холодильник, щоб прискорити процес застигання. Якщо ж раптом формочок не виявиться під рукою, можете вилити масу на деко, а коли вона застигне, просто разломаете на маленькі шматочки.
Такі іриски по достоїнству оцінять і дорослі, і діти - смак підсмаженого мигдалю в вершкових ирисках сподобається всім без винятку.
Іриски з горіхами та шоколадом Інгредієнти: цукор - 400 г; вода - 60 мл; патока - 100 г; вершкове масло - 125 г; волоські горіхи - 200 г; шоколад - 120 г; рослинне масло - 1 ч. ложка. Приготування Для початку беремо форму для запікання і акуратно змащуємо дно і бортики рослинним маслом. Коли це зробили, відставляємо приготовану форму і приступаємо безпосередньо до самого приготування цукерок ірисок в домашніх умовах. Для цього в каструлю з товстим дном наливаємо воду, кладемо цукор і патоку. Доводимо до кипіння, постійно помішуючи, додаємо вершкове масло. Все добре перемішуємо і чекаємо 20 хвилин. Незабаром наша суміш почне злегка потріскувати і загусати - це означає, що каструлю пора знімати з плити. Додаємо в суміш товчені волоські горіхи і половину розтопленого шоколаду, все перемішуємо і виливаємо у форму для запікання. Зверху заливаємо рештою шоколадом і залишаємо застигати.
Затверділу пластину акуратно розрізаємо ножем на невеликі шматочки. Зберігати домашні іриски найкраще в ємності з щільно закривається кришкою. Щоб цукерки не злиплися між собою, викладаємо їх шарами і прокладаємо пергаментним папером для випічки. Такі смачні цукерки, приготовані своїми руками не соромно піднести навіть в якості солодкого подарунка на який-небудь сімейне свято! Приємного вам чаювання!
Лимонні жувальні іриски Ось ще один дуже простий рецепт приготування незвичайних ірисок, який сподобається всім без винятку.
Інгредієнти: цукор - 400 г; вода - 120 мл; желатин - 100 г; лимонний сік - 30 г; апельсинова цедра; цукрова пудра для прикраси. Приготування У каструлю наливаємо воду, додаємо цукор, перемішуємо і доводимо суміш до кипіння, постійно помішуючи. Далі в мисці розвести желатин, згідно інструкції, чекаємо кілька хвилин, поки він розчинитися і додаємо його до загальної маси. Варимо все ще 10 хвилин. Після цього акуратно вливаємо свіжовичавлений лимонний сік і апельсинову цедру. Все добре перемішуємо і виливаємо у форму.
Залишаємо приблизно на 3 години, поки суміш не загусне. По закінченню часу, змащуємо ножик вершковим маслом і акуратно розрізаємо цукеркову масу на маленькі квадратики. Кожну іриску обвалюємо в цукровій пудрі, викладаємо в блюдце і подаємо до чаю.