Здавна знайомий рецепт зацукровування фруктів, з подальшим підсушуванням, знаходить друге дихання на наших столах. Смак цукатів являє собою концентрат з солодощі і насиченого присмаку фруктів або овочів, з яких вони зроблені. Тому найчастіше цукати вживають як приправи, добавки до десертів або закуски до міцного кави.
Спочатку своєрідне ласощі готувалося лише з цедри цитрусових, але після початку розвитку кулінарного мистецтва, яке припало на середину XVII століття, зацукровуванню підлягали практично всі фрукти і навіть овочі.
Приготування в цукровому сиропі наздогнало навіть своєрідні за смаком кореневища імбиру і з легкої руки вправних кухарів неїстівний корінь став пряним ласощами.
Але не тільки індивідуальність смаку імбиру зробила його популярним. В першу чергу кореневища цього трав'янистої рослини застосовувалися в медицині. Протизапальні властивості імбирних коренів широко використовувалися для лікування запальних процесів на слизових, саме тому імбирні цукати стали настільки популярними. Одна зацукрована імбирна «цукерочка» не тільки знімає запалення, але і пом'якшує біль в горлі при простому розсмоктуванні. Як зробити цукати з імбиру, ми розповімо в цій статті.
Імбирні цукати - рецепт
Імбирні цукати - страва не для слабкодухих. Різкий, пряний смак кореневищ трохи пом'якшує солодкість цукрових обсипання, але тим не менш, є такий десерт слід з максимальною обережністю, відкушуючи потроху і запиваючи міцним кавою або чаєм. Пряні цукати за класичним рецептом відмінно рятують від болю в горлі.
Інгредієнти: імбир - 200 г; цукор - 2 ст. ложки (+ 2 на обсипання); вода - 3 ст. ложки. Приготування Імбир чистимо й нарізаємо тонкими пластинами, закладаємо їх у невелику миску і заливаємо водою. Скибочки імбиру слід проварити 30 хвилин, для розм'якшення і видалення надмірної гостроти.
Зварені у воді шматочки поміщаємо в киплячий цукровий сироп, який складається з цукру і води у співвідношенні 2:1. Зацукровують скибочки імбиру слід до повного випаровування карамельного розчину.
Кожен імбирний цукат обвалюємо в цукровому піску і даємо підсохнути в духовці 1-2 години при 50 градусах.
Як приготувати солодкі цукати з імбиру?
Про прянощі імбирних коренів було сказано не раз, але цукати з них можна зробити абсолютно солодкими, без екстремальної гостроти, а лише з тонкими імбирними нотками.
Інгредієнти: імбир - 200 г; мед - 200 г; цукрова пудра - 100 р. Приготування Імбир чистимо й нарізаємо тонкими чіпсами. Занурюємо їх у холодну воду і наполягаємо добу, зливаючи воду кожні 6 годин. В залежності від того, наскільки пекучими ви хочете зробити ваші цукати з імбиру, замочувати їх можна до 3-х діб. Після цього імбирні чіпси слід перетворити у цукати, проваріть в меду 30 хвилин. Мед попередньо слід розбавити з 50 мл води і дати суміші закипіти. Кожен імбирний цукат необхідно підсушити в духовці або при кімнатній температурі, а після обваляти в цукровій пудрі.
Таке ласощі не похвалиться особливими лікувальними властивостями, але от в якості солодкого доповнення до гарячих напоїв підійде відмінно.
Пряні цукати з імбиру - рецепт
Якщо вам не вистачає прянощі звичайних імбирних цукатів, додайте до вихідної рецептурою суміш улюблених спецій: кориці, гвоздики, кардамону та інших.
Інгредієнти: імбир - 200 г; вода - 200 мл; цукор - 200 г; гвоздика - 2 бутона; кориця - 1 паличка. Приготування Варимо імбирні шматочки згідно з першим рецептом, а потім поміщаємо в сироп з води і цукру (не забудьте залишити пару ложок для обсипання). Варимо імбир 40 хвилин в цукровому сиропі з додаванням бутонів гвоздики і палички кориці. Готові імбирні цукати сушимо, присипавши цукром, при кімнатній температурі.