Цукати - це приємна закуска до чаю або міцної кави, яку можна зробити практично з будь-яких фруктів, ягід і овочів: ківі, яблука, баклажанів, вишні і навіть гарбуза. Якраз про останній різновиди цукатів і хотілося б повести мова в цій статті.
Як приготувати цукати з гарбуза?
Існує кілька способів приготування цукатів з гарбуза, про них ми розповімо в цій статті, але цей рецепт, перший і основний в нашому списку, є класичним. Готові гарбузове цукати м'які і тягучі, чудово відтіняють смак десертів.
Інгредієнти: гарбуз - 1 кг; цукор (коричневий) - 200 г; лимон - 1 шт.; мед - 4 ст. ложки; цукрова пудра для обсипання. Приготування Перед тим, як зробити цукати з гарбуза, овоч необхідно очистити від насіння і шкірки і нарізати кубиками зі стороною 2-3 див. Нарізані шматочки засипаємо цукром і залишаємо на 10-12 годин, до тих пір, поки з нього не вийде сік. Отриманий сік зливаємо в окрему ємність і розчиняємо в ньому мед.
Лимони очищаємо від насіння і подрібнюємо у блендері, додаємо їх у гарбузовий сік. Кип'ятимо суміш 3-4 хвилини, проціджуємо і заливаємо цим розчином гарбуз. Ставимо ємність з гарбузом на вогонь і варимо до загустіння сиропу, не забуваючи помішувати. Цукати з гарбуза відокремлюємо від сиропу і підсушуємо в духовці з вентилятором (при 40 градусах) або, якщо такий не є, залишаємо сушитися на сонце. Остиглі гарбузове цукати обсипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу.
Правильно висушені цукати з гарбуза мають текстуру жувального мармеладу, не липнуть до рук і зубах.
Пряні гарбузове цукати
Додати прянощі і без того ароматною солодкої закуски допоможуть улюблені спеції. Такі цукати хороші як самі по собі, так і як доповнення до різних десертів і випічки.
Інгредієнти: гарбуз - 1 кг; цукор - 1 кг; гвоздика - 2 шт.; кориця - 1 паличка; ваніль - 1 стручок. Приготування Гарбуз чистимо від шкірки і насіння, миємо й нарізаємо кубиками. Варимо цукровий сироп з цукру і 700 мл води, коли він почне закипати, закладаємо спеції і шматочки гарбуза. Варимо суміш 5 хвилин, потім охолоджуємо. Повторюємо процедуру до тих пір, поки шматочки гарбуза не закарамелізуються і не стануть прозорими (це близько 5-6 разів).
Цукати дістаємо, даємо стекти сиропу, і викладаємо їх на вощений папір. Сушимо гарбузове цукати при кімнатній температурі або в духовці, а потім присипаємо крохмалем або цукровою пудрою і використовуємо за призначенням.
Цукати з гарбуза за цим рецептом можна приготувати і в мультиварці, використовуючи для карамелізації режим «Варка на пару».
Цукати з гарбуза без цукру - рецепт
Здавалося б що приготування цукатів без цукру неможливо апріорі, однак солодку закуску легко можна карамелизовать з допомогою меду, або фруктози, або навіть того й іншого, як зробили ми в даному рецепті.
Інгредієнти: гарбуз - 400 г; кориця мелена - 1 ст. ложка; фруктоза - 2 ст. ложка; мед - 2 ст. ложки; вода - 2 ст. Приготування Перед тим, як робити цукати
з гарбуза, кубики овоча слід розм'якшити, проваривши разом з корицею на слабкому вогні. М'які овочеві шматочки висушуємо паперовим рушником. У каструлю наливаємо 2 склянки води, додаємо мед і фруктозу, чекаємо, поки суміш закипить, а потім закладаємо м'яку гарбуз. Проварюємо майбутні цукати в сиропі 15-20 хвилин, знімаємо каструлю з вогню і даємо гарбузі постояти в ньому ще добу. Після закінчення часу гарбузове шматочки відокремлюємо від сиропу і підсушуємо кілька діб при кімнатній температурі на вощеному папері, або при 40 градусах у вентильованій духовці. Готові цукати за смаком нічим не відрізняються від звичайного, цукрового варіанти. Приємного апетиту!