Домашня гранола - це приголомшливо смачна суміш вівсяних пластівців, горіхів і сухофруктів, запечених в духовці до золотистого кольору і веселого хрускоту. Крім цього гранола дуже корисна, адже в ній міститься багато клітковини і вітамінів, які повністю зберігаються завдяки спеціальній щадною термообробці. Вона чудово діє на обмін речовин, травлення і плюс очищає судини від холестерину. Найголовніше правило полягає в тому, що зберігати домашню гранолу потрібно тільки в холодильнику під щільною кришкою.
Її можна посипати свіжими фруктами і ягодами, заливати гарячим прохолодним молоком або йогуртом. Давайте розглянемо з вами цікаві та смачні рецепти приготування граноли в домашніх умовах!
Кленова гранола
Інгредієнти: вівсяні пластівці - 2 ст.; коричневий цукор - 2 ст. ложки; сіль - щіпка; волоські горіхи - 50 г; насіння соняшнику - 50 г; родзинки без кісточок - 50 г; сушена вишня або журавлина - 10 г; кленовий сироп - 30 мл; мелена кориця - 05 ч. ложки; рослинне масло - 3 ст. ложки; вода - 1 ст. ложка. Приготування Духовку заздалегідь розігріваємо до 130°C. злегка Скроплюємо деко рослинним маслом. Змішуємо в мисці вівсяні пластівці, цукор, сіль і подрібнені волоські горіхи. На слабкому вогні доводимо до кипіння кленовий сироп, додаємо масло, воду і трохи кориці. Потім виливаємо в вівсяну суміш і акуратно перемішуємо ложкою. Розподіляємо рівним шаром по листу і відправляємо запікатися в духовку приблизно на 30 хвилин. По закінченню часу дістаємо деко, вмішуємо в гранолу сухофрукти і готуємо ще 15 хвилин до появи золотистої скоринки. Остуджуємо і нарізаємо порційними шматочками. Замість кленового сиропу ви з легкістю можете використовувати рідкий мед!
Яблучна гранола - рецепт
Інгредієнти: вівсяні пластівці - 3 ст.; мигдаль - 05 склянки; насіння соняшнику - 05 ст.; кунжут - 20 г; мелена кориця - 1 ч. ложка; мелений імбир - 05 ч. ложки; сіль - щіпка; яблучне несолодке пюре - 1 ст.; мед - 3 ст. ложки; оливкова олія - 2 ст. ложки. Приготування Духовку заздалегідь розігріваємо до 150 градусів. Застеляємо деко папером для випічки. В одній мисці ретельно змішуємо всі сухі інгредієнти: мигдаль, вівсяні пластівці, насіння, кунжут, корицю, сіль, імбир. В іншій - всі рідкі: дитяче яблучне пюре, мед і оливкове масло. Потім заливаємо отриманою сумішшю вівсяні пластівці і гарненько перемішуємо до однорідного стану. Розподіляємо гранолу рівномірним шаром по листу і запікаємо приблизно 35 хвилин, періодично помішуючи кожні 10 хвилин. Потім охолоджуємо до кімнатної температури, перекладаємо в контейнер з щільною кришкою і зберігати в холодильнику.
Дієтична гранола
Інгредієнти: вівсяні пластівці - 200 г; фундук - 100 г; цукати - 200 г; мед - 50 мл; рослинне масло - 3 ст. ложки. Приготування Як приготувати гранолу? Вівсяні пластівці, горіхи і сухофрукти в мисці перемішуємо. Окремо нагріваємо мед, щоб він став рідким. Змішуємо його з рослинним маслом і акуратно виливаємо отриману суміш в пластівці.
Потім деко застеляємо папером для випічки або змащуємо рослинним маслом. Викладаємо пластівці і добре утрамбовуємо. Випікаємо в заздалегідь розігрітій до 160°C приблизно 30 хвилин до золотистого кольору.
Повністю охолодити і нарізаємо на довгі прямокутники. Подаємо смачні і поживні батончики гранола до теплого парного молока або свіжозвареної чаю.
Гранола парфе
Інгредієнти: вівсяні пластівці - 150 г; горіхи - 100 г; родзинки - 50 г; мед - 1 ст. ложка; йогурт - 200 мл; свіжі ягоди - за смаком. Приготування Вівсяні пластівці і горішки подрібнюємо гарненько в блендері і швидко обсмажуємо з медом на сухій сковороді. Потім додаємо родзинки і все перемішуємо. Далі ретельно моєму ягоди, обсушуємо і нарізаємо великими шматочками. Тепер беремо красивий прозорий келих і викладаємо наш десерт шарами: спочатку натуральний йогурт, потім пластівці з горішками та родзинками і нарешті - ягоди. За бажанням, можете повторити всі шари. Зверху можете полити фруктовим джемом або рідким медом.