Козинаки - це традиційне ласощі грузинської кухні. В їх класичний склад входять волоські горіхи, повністю залиті медом. Смак козинаків знайомий кожному з нас з самого дитинства. Вони добре прижилися в Росії і СНД, і їх із задоволенням їдять дорослі і діти. Але звичайно, в магазинах нам пропонують не класичний варіант козинаків, а більш спрощений - насіння, вкриті карамеллю.
Давайте сьогодні дізнаємося з вами як приготувати справжні східні солодощі за різними рецептами, і ви зможете порадувати своїх гостей цим чудовим ласощами.
Козинаки з насіння - рецепт
Інгредієнти: цукровий пісок - 200 г; очищені насіння соняшнику - 100 г; кип'ячена вода - 3 ст. ложки; лимонний сік - за смаком. Приготування Як зробити козинаки з насіння? Для приготування козинаків в домашніх умовах беремо очищені насіння соняшнику, підсушуємо їх на сухій сковороді протягом 5 хвилин і перекладаємо в тарілку. Якщо час дозволяє, то краще всього висипте їх на деко і відправте на 10 хвилин у розігріту до 100°С духовку. Так вони стануть більш ароматними. Потім в сковороду висипаємо цукровий пісок, додаємо кип'ячену воду, кілька крапель лимонного соку і варимо карамель, постійно помішуючи її. Вона повинна вийти приємного золотисто-коричневого кольору. Тепер додаємо в карамель підсушене насіння і гарненько все перемішуємо. Робимо це дуже швидко, не знімаючи сковороди з вогню, так як карамель відразу ж твердне. Далі гарячу суміш акуратно викладаємо на папір і розподіляємо рівномірним шаром. Хвилини через 3 гострим ножем робимо невеликі надрізи, щоб після застигання вам було зручно розламувати козинаки.
Ось і все, чудове ласощі під назвою домашні козинаки готово!
Козинаки з геркулесу
Інгредієнти: вівсяні пластівці (геркулес) - 2 ст.; масло вершкове - 125 г; цукровий пісок - 1 ст.; арахіс смажений - за смаком. Приготування Для приготування козинаків з вівсяних пластівців, беремо вершкове масло, викладаємо його в розігріту сковороду і розтоплюємо на слабкому вогні. Потім всипаємо цукор, вівсяні пластівці і смажений арахіс. Все ретельно перемішуємо до однорідного стану і варимо до потемніння маси. Знімаємо з вогню і викладаємо ще гарячу масу на дошку. Далі розгортаємо її в пласт і поділяємо на квадратики. Даємо козинакам з вівсянки повністю охолонути і подаємо до гарячого чаю.
Козинаки з арахісу і фундука
Інгредієнти: фундук - 300 г; арахіс - 200 г; мед - 500 мл; цукровий пісок - 1 ст. ложка. Приготування Як готувати арахісові козинаки будинку? Горіхи розкладаємо на деко і підсушуємо протягом 10 хвилин в духовці при температурі 100°.
Від цього у них з'явиться дивовижний аромат і лушпиння буде краще очищатися.
Потім в кухлик наливаємо мед і ставимо на слабкий вогонь. Як тільки він стане гарячим, додаємо очищені горіхи і кладемо столову ложку цукру. Гарненько розмішуємо, щоб цукор повністю розчинився, а горіхи вкрилися сумішшю. Перекладаємо масу на заздалегідь підготовлену поверхню і розрівнюємо качалкою. Як тільки всі схопиться, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо з ароматним міцним чаєм.
Ось бачите, ніяких проблем у приготуванні козинаків вдома немає - все дуже швидко, смачно, а головне - корисно для дітей! Та й сам процес приготування займає зовсім небагато часу, зате гості від такого казкового ласощі прийдуть в захват. Приємного вам чаювання!