Любителі желейних, або низькокалорійних десертів напевно почерпнуть для себе кілька смачних рецептів цієї статті, адже сьогодні ми вчимося готувати желе зі смородини.
Дістати смородину в сезон не складає особливих труднощів, адже у багатьох неодмінно знайдеться пара-трійка кущів цієї ягоди на дачі. І навіть якщо вам не пощастило знайти свіжу ягоду, можливість поласувати смородиновим десертом не обійде вас стороною, так як желе легко можна приготувати і на основі заморожених плодів.
Що ж, перейдемо до рецептами.
Желе з червоної смородини без желатину
Інгредієнти: червона смородина - 750 г; цукор - 500 р. Приготування На середньому вогні підігріваємо 70 мл води і закладаємо вимиті ягоди смородини. Чекаємо, поки всі ягідки не почнуть лопатися і давати сік, допомагаємо їм у цьому дерев'яною лопаткою. Сік, що виділився, кип'ятимо.
Додаємо до вмісту каструлі цукровий пісок, перемішуємо і даємо покипіти ще 3-4 хвилини.
Майбутнє желе зі смородини проціджуємо через марлю і розливаємо по банках, накриваємо капроновою кришкою або пергаментним папером, і залишаємо в холодильнику для застигання.
Желе зі смородини з желатином
Додати незвичайного смаку страві можна за допомогою невеликої кількості алкоголю: столове вино, якісний портвейн, або лікер смородиновий, відмінно впораються з цим завданням.
Інгредієнти: смородина - 500 г; цукрова пудра - 1 ст.; желатин - 15 г; портвейн - 150 г; вершки - 150 мл Приготування Перед тим, як приготувати желе зі смородини, желатин необхідно залити 5 столовими ложками холодної води або молока, і залишити набухати.
Ягоди смородини промиваємо і відправляємо в сотейник зі склянкою води і 2/3 склянки цукрової пудри. Доводимо суміш до кипіння і сироп проціджують через сито.
Щоб приготувати желатинову суміш для желе з червоної смородини, необхідно змішати в сотейнику портвейн, розмочений желатин і 2/3 склянки води. Суміш варимо на невеликому вогні до повного розчинення желатину, а потім змішуємо зі смородиновим сиропом. Розливаємо желе по формочках і відправляємо в холодильник на 5-6 годин.
З решти ягід можна приготувати пюре, для цього слід збити в блендері разом з залишками цукрової пудри і вершками.
Подаємо желе, прикрасивши свіжими ягодами, листям м'яти і смородиновим пюре.
Рецепт желе з замороженої смородини
Інгредієнти: смородина - 200 г; цукор - 200 г; желатин (гранули) - 1 ст. ложка; вода - 500 мл Приготування Желатин замочуємо в склянці води на 1 годину. Як тільки желатин набубнявіє - розчиняємо його на водяній бані.
Заморожені ягоди смородини проварюємо разом з цукром в киплячій воді протягом 1 хвилини. Помішуючи, вливаємо желатинову суміш до ягодному сиропу. Проціджуємо основу для желе крізь марлю і розливаємо по формах. Даємо застигнути в холодильнику протягом кількох годин.
Желе зі смородини без варіння
Смородина є рекордсменом за вмістом вітаміну З, випередивши за цим параметром навіть цитрусові! Тому, щоб не розгубити цінний вітамінний запас,
рекомендуємо приготувати смородинове желе без термічної обробки.
Інгредієнти: смородина - 200 г; цукор - 250 р. Приготування Смородину промиваємо і перебираємо. Ті ягоди, які пройшли «відбір» розминаємо і ретельно віджимаємо сік. Смородиновий сік змішуємо з цукром до повного розчинення останнього. Розливаємо желе по банкам і накриваємо пергаментними кришками.
Смородинове желе за цим рецептом вийде не таким пружним, як в рецептах містять желатин, однак його користь буде набагато вище.