Соковита, стигла і така ароматна диня, здавалося б, не потребує жодних доповнення, але людське прагнення поліпшити і без того прекрасне творіння бере вгору. І ось нам нічого не залишається, як приготувати з дині десерт.
Десерт з дині з медом
Інгредієнти: диня - 2 шт.; лайм - 1 шт.; сир рікотта - 250 г; мед - 5 ст. ложок; оцет винний (білий) - 1 ст. ложка; олія гарбузова - 1 ст. ложа; м'ята - 3 гілочки; ванілін - 1 пакетик. Приготування Дині розрізаємо навпіл, видаляємо насіння і спеціальною ложечкою вирізаємо з м'якоті кульки. Повністю вискабливаем м'яку частину дині і розминаємо її в пюре. Додаємо до нього 2 ст. ложки меду, олія, оцет, сік і цедру лайма. Гарненько вимішуємо і викладаємо в вичищені динні половинки.
Сир змішуємо з рештою медом і ваніліном і також розподіляємо по динним «кошиках», а зверху, в художньому безладі, викладаємо кульки з дині. Прикрашаємо листочками м'яти і відправляємо на годину в холодильник. Куштувати цей легкий десерт слід охолодженим.
Рецепт десерту з динею і нектаринами
Інгредієнти: диня - 800 г; нектарини - 400 г; сік лимона - 4 ст. ложки; кускус - 2 ст. ложки; цукор ванільний - 1 ст. ложка; м'ята - 1 гілочка. Приготування Очищаємо половину дині і нарізаємо її кубиками, як і нектарини, залишивши один для прикраси. Викладаємо фрукти в сотейник, додаємо сік лимона і цукор. На повільному вогні доводимо до кипіння і варимо хвилин десять, поки маса не стане м'якою. Ще гарячі фрукти розминаємо в пюре і засипаємо в нього кускус. Перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо, поки повністю не охолоне.
Фруктове пюре розкладаємо по креманкам, прикрашаємо кульками, вирізаними з решти дині, і часточками нектарина. Останній штрих - листочки м'яти.
Десерт з недозрілої дині з волоськими горіхами
Якщо вам не пощастило, і попалася не дуже стигла, жорстка диня, зовсім не обов'язково розчароване її викидати. Становище ще можна врятувати!
Інгредієнти: диня - 1 шт.; лимон - 1/2 шт.; горіхи волоські - 2/3 ст.; масло вершкове - 2 ст. ложки; мед - 3 ст. ложки; вода - 3 ст. ложки; сметана - 1 ст.; сіль - 1 щіпка. Приготування З дині товстим шаром зрізаємо шкірку. Розрізаємо, видаляємо насіння і кришимо великими кубиками. Зверху поливаємо лимонним соком. На сковорідці розтоплюємо масло, додаємо цукор, сіль і воду. Варимо в цьому сиропі дрібно нарізані горіхи, поки маса злегка не загусне. Відправляємо туди ж диню, накриваємо кришкою і тушкуємо 5 хвилин, до м'якості. Розкладаємо десерт по тарілках, поливаємо утворився горіховим соусом і подаємо зі сметаною.
Сорбе з дині і йогурту
Інгредієнти: м'якоть дині - 400 г; йогурт натуральний - 500 мл; мед - 3 ст. ложки. Приготування Очищену диню подрібнюємо у блендері, додаємо йогурт , мед і збиваємо до однорідності. Перекладаємо масу в пластиковий контейнер і відправляємо на пару годин в морозилку. Потім дістаємо, ще раз перемішуємо і знову прибираємо на холод до того часу, коли захочеться побалувати себе і близьких цим простим і корисним домашнім морозивом.
Диня в портвейні Інгредієнти: дині - 2 шт.; кориця - 1 паличка; ваніль - 1 стручок; гвоздика - 3 шт.; цукор - 450 г; портвейн - 1 ст. + 3 ст. ложки. Приготування З динної м'якоті спеціальною ложечкою вирізаємо кульки. У каструльку наливаємо півлітра води, додаємо цукор, корицю, гвоздику і розрізаний вздовж стручок ванілі.
Доводимо сироп до кипіння і знімаємо з вогню. Закладаємо в цю каструлю динні кульки, заливаємо вином і витримуємо фрукти 15 хвилин. Після кульки виловлюємо, а сироп уварюють на половину і знову поміщаємо в нього диню. Чекаємо, поки повністю охолоне, і рівномірно розподіляємо кульки по трьом чистим банкам. Заливаємо процідженим сиропом. Додаємо в кожну банку по ложці портвейну, і гвоздику з ваніллю з сиропу. Накриваємо кришками і півгодини стерилізуємо у киплячій каструлі. А коли банки охолонуть, герметично закрити і ховаємо в прохолодне темне місце. Дуже смачно поєднувати диню в портвейні з морозивом.