Розглянемо кілька рецептів прекрасного французького десерту - безе. Приготувати безе в домашніх умовах ніби як просто, але в той же час вимагає ретельного підходу. Але ми вам розповімо докладно, як зробити домашнє безе, щоб воно вийшло ніжним і смачним.
Безе «Біле»
Інгредієнти: яйця - 5 шт.; цукор - 2 ст.; лимонний сік - 1 ч. л.; сіль - щіпка. Приготування Для приготування безе в домашніх умовах яйця необхідно розділити на білки і жовтки. Дуже важливо стежити, щоб при розподілі у білки не потрапило ні грама жовтка. Якщо ви не впевнені, то краще розділяти кожне яйце в окремому посуді, інакше при попаданні жовтка в білок доведеться робити все заново. Так само дуже важливо повністю знежирити посуд, у якій буде збиватися білок, і міксер.
Отже, почнемо спочатку збивати на невеликій швидкості, додавши дрібку солі. Так само важливим моментом при збиванні є температура білків. Вони повинні бути охолодженими ні в якому разі не кімнатної температури. У процесі збивання збільшуємо швидкість міксера і поступово підсипаємо цукор. Для кращого розчинення краще всього використовувати цукрову пудру. Збиваємо довго, до утворення стійких піків. Наявність нерозчиненого цукру перевіряємо так: трохи розминаємо маси між вказівним і великим пальцем і дивимося, чи є там цукор.
Після того, як почали утворюватися стійкі піки - додаємо лимонний сік і збиваємо ще пару хвилин, щоб закріпити білок збитий стані. Потім масу відразу ж перекладаємо в кондитерський шприц. Якщо такого немає, то можна взяти звичайний файлик і виконати у ньому дірочку. Видавлюємо білок на деко, вистелений пергаментним папером.
Безе не випікають, а сушать. При цьому важливо дотримуватися температурного режиму. Сушити необхідно в духовці, розігрітій не вище ніж до 120 градусів, у іншому випадку безе стане кремового або жовтого кольору. Щоб воно вийшло яскраво біле, висушувати будемо при 100-110 градусах 15 - 2 години. Готовність перевіряємо, натиснувши на дно тістечка, якщо воно не продавлюється - домашнє безе в духовці готове.
Так само є дуже смачний рецепт приготування тістечка безе в домашніх умовах. «Родзинка» цього рецепта - це дуже смачний крем.
Безе з кремом «Шарлот»
Інгредієнти: яйця - 6 шт.; ванільний цукор - 3 уп.; цукор - 15 ст. + 6 ст. л.; молоко - 150 г; вершкове масло - 200 г; волоські горіхи - 100 р. Приготування Білки відділяємо від жовтків. Білки можна одразу викласти в чашу міксера. Включаємо міксер на максимальну швидкість і збиваємо до хорошої густої піни. У процесі збивання додаємо два пакетики ванільного цукру і 15 склянки звичайного. Цукор збиваємо з білками так само на максимальній швидкості до тих пір, поки маса не стане густою і глянсовою.
Потім двома столовими ложками викладаємо масу по трохи на деко з папером для випічки. У кожне тістечко кладемо по горішку. Форму можна надати будь-яку. Відправляємо в духовку, розігріту до 120-140 градусів на 1 годину.
А тим часом приготуємо крем «Шарлот» для нашого безе в домашніх умовах. Шість столових ложок цукру додаємо 150 г молока і ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Збиваємо жовтки, що залишилися від безе, і відправляємо в каструльку до молока, додаємо пакетик ванільного цукру. Доводимо майже до кипіння, постійно помішуючи. Як загусне - відставляємо остигати. Масло збиваємо в густу пишну масу. З'єднуємо сироп з маслом на максимальній швидкості міксера. Як безе приготуватися даємо йому охолонути. Намазуємо наші тістечка кремом і посипаємо тертими горіхами. А якщо все безе перемішати з кремом, то вийде цікавий торт в домашніх умовах.