Вергуни - це українська солодкість, яка традиційно готується на суміші води, яєць і цукру. За автентичним рецептом виходять хрусткі вергуни, які нагадують відомий хмиз . Вергуни зроблені на кефірі виходять ніжними і повітряними, саме любителям подібного ласощі ми і присвячуємо цей рецепт.
Вергуни на кефірі
Інгредієнти: кефір - 500 мл; яйця - 2 шт.; цукор - 1 ст.; борошно - 3 ст.; сода - 1/2 ч. ложки; рослинне масло - для смаження; цукрова пудра для прикраси. Приготування Перед тим, як приготувати вергуни на кефірі, замішуємо тісто. Яйця розтираємо з цукром дочиста, вливаємо кефір, додаємо 1/2 чайної ложки соди (гасити не потрібно, так як в кефірі є молочна кислота), ще раз перемішуємо і починаємо підсипати муку. Замішуємо густе, але еластичне тісто, яке буде злегка липнути до рук. Скачуємо тісто в кулю і залишаємо відпочити на 15-20 хвилин, після чого розкачуємо тісто в пласт, товщиною в 1-15 см і ріжемо на прямокутники. В середині кожного прямокутника робимо поздовжній надріз, через який просовуємо один з кінців вергуна. Обсмажуємо десерт на розпеченому рослинному маслі, після смаження прибираємо надлишки масла з допомогою паперового рушника і посипаємо вергуни цукровою пудрою, перед подачею на стіл.
Простий рецепт вергунів
Інгредієнти: борошно - 2 5 ст.; яйця - 3 шт.; вершкове масло - 2 ст. ложки; кефір - 1/2 ст.; сода - 1 ч. ложка (без гірки); цукор - 3 ст. ложки; ром - 1/2 ст. ложки; свинячий жир - 700 р. Приготування Яйця розтираємо з цукром і розтопленим вершковим маслом. Потихеньку додаємо в суміш кефір, не перестаючи помішувати, слідом доливаємо ром, підсипаємо соду і борошно. Замішуємо еластичне тісто і залишаємо його відпочити на 30 хвилин. Після закінчення часу, розкачуємо тісто на вергуни в тонкий пласт, нарізаємо прямокутниками, прорізаємо в середині отвір, протягуємо крізь нього один кінець вергуна і обсмажуємо на розтопленому свинячому салі. Хрусткі зовні і ніжні всередині вергуни посипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу.
Дріжджові вергуни Інгредієнти: борошно - 250 г; дріжджі - 20 г; кефір - 1/2 ст.; цукор - 2 ст. ложки; вершкове масло - 2 ст. ложки; сіль - щіпка; рослинне масло - для смаження; яєчні жовтки - 2 шт. Приготування Кефір злегка підігріваємо і розвести в ньому дріжджі, підсипаємо трохи цукру і чекаємо, поки дріжджі «активізуються». Борошно просіваємо, робимо в ній лунку і наливаємо туди кефір, замішуємо опару з невеликою кількістю борошна і залишаємо підійти в теплому місці. Як тільки опара підійде, додати решту інгредієнтів і замішуємо тісто на вергуни на кефірі. Даємо йому підійти ще 30 хвилин, потім розкачуємо і формуємо за схемою, описаною в попередніх рецептах. Обсмажуємо вергуни на рослинному маслі і подаємо до столу.