Якщо ви бажаєте зробити запіканку більш жирної і ніжною, то додайте в неї кефір. На основі цього кисломолочного продукту можна приготувати величезну кількість варіацій запіканок, однак ми зупинимося на двох основних: манної і сирною.
Запіканка з манки і кефіру
Інгредієнти: кефір - 1 склянка; манка - 1 ст.; вершкове масло - 50 г; яйця - 2 шт.; цукор - 100 г; борошно - 2 ст. ложки. сода - 1/3 ч. ложки. Приготування Манку заливаємо теплою водою і залишаємо набухати на 1 годину. Яйця збиваємо з цукром, додаємо масло і набряклу манну крупу. В останню чергу в суміш відправляються кефір, за ним соди (гасити не потрібно), і борошно. Все ще раз ретельно перемішуємо і виливаємо у вогнетривку форму, змащену маслом.
Манна запіканка на кефірі випікається 30 хвилин при 180 градусах. Подавати таку страву можна самостійно, або прикрасивши сиропом, медом або варенням.
Запіканка з кефіру та сиру
Традиційна сирна запіканка стане удвічі смачніше і ситніше, якщо в неї додати трохи кефіру. Швидке і смачне блюдо - ідеальний варіант до сніданку.
Інгредієнти: сир - 500 г; яйця - 3 шт.; цукор - 1 ст.; кефір - 2 ст.; борошно - 1 ст.; ванільна есенція - за смаком; сода - 1 ч. ложка (без гірки). Приготування Яйця збиваємо з цукром дочиста, додаємо пару крапель ванільної есенції та перетертий через сито сир.
Заливаємо кефір і починаємо підсипати в тісто борошно, безперервно все перемішуючи. Останньою в тісто відправляється сода, гасити її не потрібно, так як тісто і так достатньо кисле за рахунок додавання кефіру. Тепер масу для запіканки можна виливати у вогнетривку форму, попередньо змащену маслом, і відправляти в духовку. Сирна запіканка на кефірі буде готуватися 40-45 хвилин при 180 градусах.
Якщо ви хочете приготувати запіканку на кефірі в мультиварці, то залийте тісто в змащену масло чашу пристрою, виставите режим «Випічка» і готуйте десерт 45 хвилин.