Полуниця зі збитими вершками дуже романтичний дует, а в нашому рецепті торта цей десерт грає роль смачною і ніжною прошарку між коржами. Втім, десерт полуниця з вершками цілком годиться і як самостійне блюдо.
Торт полуниця з вершками
Інгредієнти: полуниця - 800-900 г; яйця - 4-5 шт.; цукор - 420 г; борошно - 100 г; ванільний цукор - 2 ч. ложки; яєчні білки - 3 шт.; вода - 70 мл; вершки (33-35%) - 600-800 мл; цукрова пудра - 4-6 ст. ложок. Приготування Борошно просіваємо. Білки від 4 яєць акуратно відокремлюємо від жовтків, миску в якій будемо збивати білки, протираємо серветкою, змоченою оцтом. Жовтки виливаємо в миску, додаємо 75 г цукру і ваніль. Ретельно розтираємо жовтки з цукром до тих пір, поки маса побіліє.
Білки збиваємо в чистій мисці на низькій та середній швидкості міксера до утворення пишної піни. Потім збільшуємо швидкість міксера до максимальної (або до середньої, якщо потужний міксер), продовжуючи збивати, додаємо потроху 75 г цукру. Після того, як весь цукор додали, збиваємо білки в міцну піну.
Одну третину збитих білків додаємо до жовтків і перемішуємо знизу вгору. Додаємо туди ж просіяне борошно (100 г) і перемішуємо. Після цього додаємо залишилися збиті білки і знову перемішуємо знизу вгору.
Форму для випічки змащуємо маслом, застеляємо папером, викладаємо тісто на 2/3 і розрівнюємо. Випікаємо бісквіт при 180 градусах 50 хвилин, не відкриваючи дверцята духовки. Його готовність визначаємо так: натискаємо на нього пальцем ямка повинна швидко відновитися.
Витягаємо бісквіт з форми і даємо вилежатися при кімнатній температурі 8-12 годин, а потім розрізаємо на 4 коржі.
Потім готуємо меренгу. Вливаємо в миску 3 яєчних білка і збиваємо їх на маленькій швидкості міксера приблизно 1 хвилину до утворення легкої піни, потім збільшуємо швидкість до максимуму, збиваємо, поки не вийде пишна піна. Продовжуючи збивати, додаємо 130 г цукру і 1 ч. ложку ванілі і збиваємо до отримання щільної маси.
Деко застеляємо папером і малюємо коло по діаметру бісквіта. Перевертаємо папір на іншу сторону, викладаємо збиті білки і розподіляємо по колу. Випікаємо меренгу в духовці 13 хвилин до отримання злегка золотистого відтінку при 180 градусах.
Потім готуємо полуничний сироп. Полуницю (300 г), миємо, чистимо, ріжемо ягоди навпіл і складаємо в каструлю. Засипаємо 100 г цукру і наливаємо 70 г води. Все перемішуємо, даємо закипіти, знімаємо піну, даємо покипіти 5-7 хвилин, потім знімаємо з вогню і розминаємо ягоди. Полуничний сироп відціджуємо через сито і охолодити.
Вершки виливаємо в миску і збиваємо на невеликій швидкості до загустіння. Коли на поверхні будуть залишатися сліди від насадок міксера, збільшуємо швидкість до середньої і додаємо цукрову пудру. Збиваємо до тих пір, поки міксер не почне залишати чіткий рельєфний слід. Після цього відразу припиняємо збивати.
Залишилася полуницю миємо, видаляємо чашолистки і нарізаємо тонкими скибочками. Бісквіт просочуємо полуничним сиропом. На корж викладаємо частину збитих вершків і скибочки полуниці, зверху покриваємо вершками. Потім кладемо другий корж, просочуємо сиропом і викладаємо ще частину вершків, зверху укладаємо меренгу, змащуємо її збитими вершками , накриваємо меренгу третім коржем і просочуємо сиропом, зверху знову вершки, полуницю і ще шар вершків. Потім накриваємо четвертим коржем і трохи притискаємо руками, зверху покриваємо корж збитими вершками. Прикрашаємо полуницею і листочками м'яти. Перед подачею торт добре охолодити і дати йому просочитися.