Мармелад - природне і дуже корисне ласощі. На жаль, те, що на сьогоднішній день під цією назвою можна купити в магазині нічого спільного з ним не має - лише набір консервантів, загусників і барвників. Цей мармелад готують шляхом уварювання натуральних фруктів і ягід з додаванням цукру, тут вже без нього ніяк не обійтися. І якщо повидло з солодких слив без цукру ще можна зварити, то мармелад просто не загусне. Тут важливі пропорції. Для отримання м'якого мармеладу достатньо всього 300 г цукру на 1 кг фруктового пюре , твердий ж вимагає співвідношення 1:1.
Та й не кожен фрукт годиться для виготовлення мармеладу, підходять лише з високим вмістом пектину. Саме він створює цю неповторну желеподібну структуру і робить мармелад таким корисним - допомагає виводить з організму людини шкідливі речовини. Найбільше пектину в яблуках, ось чому навіть у мармелад з сливи, яка також досить багата цією речовиною, все ж варто додавати яблучне пюре .
Як зробити мармелад з сливи на зиму?
Інгредієнти: сливи - 1 кг; цукор - 500 р. Приготування Стиглі сливи ділимо на половинки і видаляємо кісточки. Засипаємо фрукти цукром і залишаємо на добу - сливи віддадуть багато соку. Проварюємо їх близько півгодини до м'якості. Після протираємо ягоди через сито або подрібнюємо блендером. І трохи уварюємо отриману масу на повільному вогні ще приблизно півгодини. Розливаємо по банках і закатуємо мармелад з сливи на зиму.
Рецепт мармеладу із слив і яблук
Інгредієнти: сливи - 300 г; яблука - 3 шт.; цукор - 1 ст.; масло - для змазування. Приготування Яблука очищаємо від шкірки і серцевини і нарізаємо разом зі сливами (попередньо видаливши з них кісточки) на невеликі шматочки. Фрукти покласти в скляний посуд, засипаємо цукром і відправляємо в мікрохвильову піч на 20 хвилин, включивши її на повну потужність. Кілька разів процес зупиняємо і перемішуємо фруктову масу. Прибираємо потужність на половину і продовжуємо готувати ще 20 хвилин, також кілька разів перемішуючи.
Фруктова маса стане густою і почне застигати на ложці. Остаточно доводимо мармелад протягом 15 хвилин на мінімальній потужності мікрохвильовки. Після перекладаємо його в попередньо змащену вершковим маслом неглибоку форму або на деко, і залишає підсихати на добу. Коли мармелад перестане липнути до рук, виймаємо його з форми і нарізаємо довільними шматочками. Можна обсипати їх цукром або, як рахат-лукум, цукровою пудрою.
Як приготувати мармелад із слив і айви?
Інгредієнти: айва - 1 кг: сливи - 1 кг; лимон - 1/2 шт.; цукор - 1 кг. Приготування У каструлю наливаємо приблизно 15 л холодної води і видавлюємо лимонний сік. З айви вирізаємо серцевину, нарізаємо невеликими шматочками і тут же, щоб не потемніла, кидаємо в каструлю. Ставимо її на вогонь, доводимо до кипіння і варимо півгодини на повільному вогні. Після айву виловлюємо шумівкою, а у відвар покласти половинки слив без кісточок. Варимо близько 5 хвилин, до м'якості. Після виловлюємо і подрібнюємо разом з айвою з допомогою блендера.
Щоб мармелад вийшов більш однорідним, краще пюре ще й протерти через сито. Додаємо до фруктової маси цукор, перемішуємо і знову відправляємо на плиту. Уварюємо, періодично помішуючи, близько 3 годин,
поки маса не потемніє і не загусне. Викладаємо її в застелену пергаментом форму шаром не товще 2 см і добу підсушуємо мармелад. Після витягуємо його з форми, знімаємо пергамент і залишаємо підсохнути на ніч з іншого боку. З готового пласта формочками вирізаємо сердечка, квіточки та інші фігурки, обвалюємо їх у цукрі і зберігаємо сливово-айвовий мармелад в герметичному контейнері. Термін зберігання навмисне не вказуємо, оскільки довго ховати від пожадливих очей і рук рідних і близьких це ласощі вам навряд чи вдасться.