Дуже ніжне і повітряне ласощі - шоколадне желе, буквально тане в роті. Досить холодне, але не таке крижане, як морозиво, желе чудово освіжає в літню спеку, причому без усякого ризику захворіти на ангіну.
Молочно-шоколадне желе
Інгредієнти: молоко - 1 л; желатин - 40 г; шоколад (какао не менше 50%) - 15 плитки; цукор - 3 ст. ложки; ванілін - 1 щіпка. Приготування Желатин заливаємо половиною склянки молока кімнатної температури, перемішуємо. А час, що залишився молоко переливаємо в каструлю і ставимо на вогонь. Коли воно достатньо нагріється, додаємо розкришений кубиками шоколад і цукор. Варимо суміш на повільному вогні, поки шоколад повністю не розчиниться.
Набряклий желатин також прогріваємо на плиті, помішуючи, щоб не залишилося грудочок. Головне, не кип'ятити! Вливаємо його до основної маси, розмішуємо і розливаємо по креманкам. Чекаємо, поки охолоне до кімнатної температури, а потім ховаємо в холодильник до повного застигання.
Рецепт сметанно-шоколадного желе з какао
Інгредієнти: сметана - 500 г; какао - 2 ст. ложки; цукор - 1 ст.; вода - 1 ст.; ваніль - 1 щіпка. Приготування Желатин з цукром розчиняємо в кип'яченій воді і прогріваємо, але не кип'ятимо на повільному вогні. Додаємо ванілін і розливаємо по 2-м гурткам. В одну з них додаємо какао і гарненько розмішуємо, щоб не залишилося грудочок. Сметану також ділимо навпіл, в одну частину вливаємо желатин з какао, в іншу - без. Перемішуємо і розливаємо по формах. Спочатку білий сметановий шар ховаємо на 20 хвилин у морозилку, а після виливаємо зверху шоколадну суміш і знову ставимо на холод до повного застигання. Все, желе з какао готово!
І, наостанок, одна маленька хитрість. Перед подачею на стіл форму з нашим листковим желе опускають на кілька секунд у гарячу воду, потім перевертаємо на тарілку - десерт легко відійде від стінок!
Як зробити сирно-шоколадне желе?
Інгредієнти: сир - 600 г; вершки (жирність не менше 30%) - 200 г; цукор - 6 ст. ложок; желатин - 25 г; шоколад чорний гіркий - 1 плитка; шоколад білий - 1 плитка; вода - 150 мл Приготування Підготуємо желатин згідно інструкції на упаковці. Половину сиру (для цього десерту підійде тільки домашній, жирний та пастоподібний) збиваємо з половиною цукру, вершків і
набряклого желатину. Додаємо розтоплений чорний шоколад і збиваємо міксером до однорідності. Отриману масу перекладаємо в форму, застелену харчовою плівкою (якщо використовуєте силіконову форму, то плівка не потрібна!). Точно також готуємо світлу масу з суміші залишився сиру, інших інгредієнтів і розтопленого білого шоколаду.
Викладаємо його у форму поверх шоколадного шару і ховаємо ласощі в холодильник мінімум на 3 години, а краще на ніч. Потім форму накриваємо стравою, перевертаємо і акуратно витягаємо наше желе. Знімаємо плівку і посипаємо шоколадною стружкою.