Яблучні запіканки - це простий і недорогий спосіб нагодувати всю сім'ю. Яблука добре поєднуються з багатьма інгредієнтами: сиром, рису, вівсяної і манною крупою, тому варіації цієї страви не допустять одноманітності вашого меню.
Рисова запіканка з яблуками
Інгредієнти: молоко - 2 ст.; яйця - 2 шт.; рис - 1 ст.; яблука - 2-3 шт.; морква - 2-3 шт.; родзинки - 1 жменя; цукор - 100 г; вершкове масло - 100 р. Приготування Рис промиваємо і кладемо в миску з підігрітим молоком. Варимо рисову кашу на молоці до готовності (близько 18-20 хвилин), після чого заправляємо кашу маслом.
Яблука і моркву миємо і чистимо, натираємо на крупній тертці. Родзинки заливаємо окропом і розпарювала 15-20 хвилин.
Яєчні жовтки збиваємо з цукром і додаємо до остившему рісу. Слідом кладемо терту моркву і яблуко, а також розпарений ізюм. Решта білки збиваємо в круту піну і акуратно вимішуємо з рисовим масою. Розподіляємо майбутню запіканку в змащеній маслом формі для випікання і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Перед подачею запіканку з рису , моркви і яблук остуджуємо і ріжемо на порційні шматки.
Манна запіканка з яблуками і гарбузом
Інгредієнти: гарбуз - 1 кг; яблука - 1 кг; цукор - 1 ст.; яйця - 2 шт.; сир - 500 г; манна крупа - 100 г; сік 1/2 лимона; кориця - за смаком. Приготування Гарбуз запікаємо в духовці до м'якості. Манну крупу заливаємо теплою водою і залишаємо набрякнути, після чого змішуємо її з 2 столовими ложками цукру і додаємо до гарбузі. Збиваємо суміш блендером до однорідності. Додаємо до гарбузі 1 яйце, трохи ванільного цукру і знову ретельно все перемішуємо.
Яблука очищаємо від шкірки і серцевини, потім нарізаємо кубиками середньої величини і поливаємо лимонним соком, щоб шматочки не потемніли. Кладемо яблука в сотейник і тушкуємо до м'якості.
Форму для випікання змащуємо маслом і викладаємо в неї гарбузову масу. Посипаємо шар корицею, а потім розподіляємо поверх яблука.
Сир збиваємо з жовтком і цукром, а яєчний білок збиваємо в піну. Змішуємо повітряний білок з сирною масою і розподіляємо всі рівним шаром поверх яблук. Готуємо гарбузову запіканку з яблуками в розігрітій до 200 градусів духовці 20-25 хвилин.
Вівсяна запіканка з яблуками
Інгредієнти: яблука - 3-4 шт.; вівсяні пластівці - 1 ст.; вершкове масло - 3 ст. ложки; молоко - 1 ст.; яйця - 2 шт.; цукор - 150 р. Приготування На сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому вівсяні пластівці з додаванням цукру. як тільки пластівці стануть карамельного кольору, викладаємо їх у змащену маслом форму, а поверх розподіляємо терті яблука. Заливаємо сумішшю запіканку з яєць і молока і випікаємо при 180 градусах 30 хвилин. Запіканку за цим рецептом можна готувати як в загальній формі, так і розклавши порційно в горщики.
Рецепт сирної запіканки з яблуками
Інгредієнти: яблука - 2-3 шт.; яйця - 2 шт.; сир - 500 г; молоко - 150 мл; цукор - 120 г; борошно - 5 ст. ложок; ванільний цукор; сметана - 150 р. Приготування Сир перетираємо через сито і змішати з молоком, борошном і ванільним цукром. Окремо збиваємо з цукром курячі яйця і змішуємо вміст двох мисок. Викладаємо підготовлену суміш у змащену маслом форму і розкладаємо поверх майбутньої запіканки очищені від серцевини і нарізані часточками яблука. Готуємо запіканку з сиру з яблуками в духовці при 180 градусах 30 хвилин, після чого змащуємо верхівку страви сметаною і продовжуємо готування ще 20 хвилин.
Якщо ви вирішили приготувати запіканку з яблуками в мультиварці, то виставте режим "Випічка" на 45 хвилин.