Ідея мюслі (Musli, нім.) була придумана і розроблена швейцарським лікарем Максиміліаном Бирхером-Беннером в 1900 році для здорового харчування пацієнтів госпіталю. Спочатку суміш складалася з фруктів і овочів. З 60-х років популярність мюслі росте повсюдно у зв'язку з підвищенням інтересу до дієт з низьким вмістом жирів і оптимізації стилю харчування.
В даний час мюслі вважаються одним з найкращих варіантів здорового дієтичного сніданку. Являє собою суміш, приготовану з злаків (у вигляді пластівців), горіхів, свіжих фруктів, сухофруктів, ягід, висівок, паростків пшениці, меду і спецій. Звичайно мюслі на сніданок готують з додаванням молока або інших кисломолочних продуктів ( йогурт , кефір та інші). Якщо не хочете з молочним, суміш можна запарити гарячою водою.
Можна купити готові суміші для приготування в магазині, але краще скласти мюслі на сніданок самостійно, користі буде більше. Якісна суміш мюслі не повинна містити консервантів. Сухофрукти для мюслі краще підбирати неблискучі (блиск досягається гліцерином), якісні сухофрукти не повинні виглядати дуже добре.
Як приготувати мюслі на сніданок?
Всі розрахунки на 1 порцію. Мюслі з пластівців і сухофруктів.
Інгредієнти: пластівці вівсяні (або з декількох різних злаків) - 50 р; пластівці кукурудзяні (без цукрової глазурі) - 30-50 г; родзинки - 1 ст. ложка; чорнослив - 2-3 шт.; курага - 2-3 шт.; інжир - 1 шт.; горіхи (будь-які) - 1-2 ст. ложки; мед натуральний квітковий - 1 ст. ложка; сухі мелені спеції (за бажанням, шафран, кардамон, паприка, імбир, кориця або ванілін, тільки не разом); молоко бажаної жирності або йогурт несолодкий класичний живий, можна кефір - близько 100 мл. Приготування Готуємо з вечора. Чорнослив, курагу і родзинки запарюємо окропом в плошці і чекаємо хвилин 10. Воду зливаємо, з чорносливу акуратно видаляємо кісточки. Можна чорнослив і курагу нарізати не дуже дрібно, а краще покласти цілком. Інжир нарізаємо шматочками. Горіхи рубаємо ножем.
Закладаємо в піали (можна, у креманки або супові чашки) всі підготовлені інгредієнти і пластівці. Додаємо мед і спеції. Заливаємо йогуртом або холодним молоком і перемішуємо.
Накриваємо блюдцем і залишаємо на ніч (до ранку якраз буде готово). Якщо хочете, щоб вівсяні пластівці розмокли менше, а кукурудзяні хрустіли, готуємо з ранку, тоді треба почекати після заливання молоком або йогуртом хоча б хвилин 20-30. Якщо хочете гарячий варіант - заливайте гарячим молоком.
У мюслі також можна додавати свіжі сезонні фрукти (шматочки м'якоті банана, шматочки ківі, смородину та/або інші ягоди, полуницю, малину, вишню, шматочки груші, сливи та ін). З цитрусовими буде несмачно. Взагалі, складайте мюслі, спираючись на загальну ідею, принцип корисності та власну фантазію.