Цукати - шматочки (скибочки) свіжих фруктів, зварені в цукровому сиропі і підсушені. Цукати використовуються в приготуванні різних десертів і кондитерських виробів в якості наповнювача та/або як прикрашає елемент. Цукати можна готувати з різних плодів, наприклад з дині.
Розповімо, як зробити смачні цукати з дині в домашніх умовах. Відомо безліч самих різноманітних підвидів і сортів дині, вони відрізняються за формою, кольором, ароматом і смаковими якостями. Диня - продукт, безумовно, корисний (містить вітаміни А, В1 і В2 РР, С, корисні сполуки калію, кальцію, натрію, заліза та ін). При всій корисності вживання дині в свіжому вигляді у деяких людей може викликати проблеми. Цукати з дині засвоюються організмом значно легше, та й, взагалі, вважаються вишуканим делікатесним продуктом, корисним дітям і дорослим.
Цукати потрібно готувати тільки з стиглих плодів дині. Краще вибирайте сорти, які вам найбільше подобаються, з приємним смаком і ароматом.
Рецепт цукат з дині
Інгредієнти: диня - близько 1 кг; цукор пісок - близько 5 склянок (близько 1 кг). Приготування Розрізаємо диню на часточки шириною близько 2-4 см, очищаємо від насіння і м'якоті.
Викладаємо на чистий деко і рівномірно присипаємо цукром. Залишаємо на 8-10 годин.
Акуратно зіллємо сік, що виділився, змішаємо його з 05 л води, додамо цукор. Зріжемо з скибочок шкірку і разрежем на більш дрібні шматочки (поперек часточки).
Цукровий сироп повинен бути густим. Проваримо в сиропі шматочки дині протягом 5-8 хвилин. Шматочки повинні придбати стеклоподобную прозорість. Якщо цього не сталося, остуджуємо і проварюємо ще раз. Можна повторити цикл, тільки врахуйте, чим довше ми проварюємо диню, тим більше втрачаємо вітамінів та інших корисних речовин під дією високих температур вони руйнуються.
Проварені шматочки дині відкидаємо на друшляк або сито, а потім викладаємо вільно на чистий лист.
Тепер треба в кілька прийомів підсушувати шматочки дині при мінімальній температурі в духовій шафі. Краще організувати
процес так, щоб дверцята духовки була злегка прочинені.
Далі вже практично готові цукати можна викласти на чистий папір, можна злегка присипати цукром або цукровою пудрою і досушити при кімнатній температурі протягом 3-8 днів (залежить від вологості і температури). Зберігати цукати можна в прохолодному місці в скляному або керамічному посуді з щільно закритою кришкою, щоб був доступ повітря або в паперових пакетах, в дерев'яних ємностях. Такі заготовки здорово порадують вас в холодну пору року.
Цукати з дині добре подавати з чаєм каркаде, мате, ройбушем та іншими напоями-настоями.