Поки ми тільки можемо мріяти про золотобоких ароматних гарбузах, але ближче до осені наші мрії стануть дійсністю і доведеться шукати нові методи утилізації гарбузового достатку. Для передбачливих кулінарів ми зробили підбірку ряду рецептів запіканок на основі сиру і гарбуза.
Рецепт сирної запіканки з пастою, брокколі і гарбузом
Інгредієнти: оливкова олія; паста "пір'ячко" - 250 г; гарбуз - 400 г; заморожений горошок - 1 ст.; сир - 250 г; яйце - 1 шт.; свіжий чебрець - 2 ч. ложки; твердий сир - 130 р. Приготування Духовку розігріваємо до 200 градусів. Форму для випікання змащуємо маслом. Пасту відварюємо в підсоленій воді до повної готовності. Воду зливаємо. Гарбуз нарізаємо кубиками і відварюємо 5-6 хвилин, після додаємо до неї брокколі, горошок і готуємо ще 3 хвилини. Зливаємо воду.
Сир перетираємо з яйцем і половиною натертого твердого сиру, приправляємо масу сіллю, перцем і змішати з вареними овочами і пастою. Викладаємо суміш у підготовлену форму і ставимо в духовку, посипавши сиром, запікати 20-25 хвилин.
Сирна запіканка з гарбузом може бути приготована і в мультиварці. Для цього сирну масу з овочами і пастою викладаємо у змащену маслом чашу пристрою, виставляємо режим "Випічка" і готуємо 40 хвилин.
Сирна запіканка з гарбузом та яблуками
Крім ситної макаронної запіканки, сир і гарбуз можуть стати основою ніжного суфле, яке можна подати в якості десерту.
Інгредієнти: сир - 1 ст.; кориця - 1/4 ч. ложки; мелена гвоздика - щіпка; гарбуз - 400 г; коричневий цукор - 3 ст. ложки; мед - 1 ст. ложка; яйце - 1 шт.; горіхи пекан - 1 /4 ст.; яблука - 2 шт.; вершкове масло - для змазування. Приготування Гарбуз миємо й нарізаємо невеликими кубиками. Застеляємо деко для випікання фольгою і змащуємо маслом, поверх розподіляємо шматочки гарбуза і посипаємо їх корицею і гвоздикою. Все ретельно перемішуємо, заливаємо медом і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку, випікатися до м'якості. М'яку гарбуз кладемо в блендер і збиваємо до консистенції пюре.
За допомогою блендера збиваємо сир і яйця з гарбузовим пюре. Формочки для суфле змащуємо маслом, а на дно викладаємо тонкі скибочки яблука. Посипаємо яблуко цукром і покриваємо сирно-гарбузової масою. Прикрашаємо запіканки горіхами і посипаємо цукром, після чого ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину. Подаємо запіканки відразу ж після приготування, не дістаючи з форм.
Сирна запіканка з гарбузом в духовці
Інгредієнти: гарбуз - 400 г; оливкова олія - 2 ст. ложки; цибуля-порей - 1 шт.; кучерява капуста - 1/2 качана; яйця - 6 шт.; молоко - 200 мл; тертий пармезан - 2 ст. ложки; мелений мускатний горіх - 1 щіпка; паприка - 1/2 ч. ложки; тісто філо - 4 листків; сир - 200 г; гарбузове насіння (очищені) - 1 жменя. Приготування Духовку розігріваємо до 200 градусів. Форми для випікання, діаметром 12 см, змащуємо маслом і присипаємо борошном. На окремий деко кладемо нарізану кубиками гарбуз,
поливаємо її маслом і випікаємо 20 хвилин при 180 градусах.
Порей нарізаємо кільцями і тушкуємо на сковороді в підсоленій воді 3 хвилини. Додаємо до цибулі шматочки капусти і тушкуємо все разом ще пару хвилин.
Яйця збиваємо з молоком, сиром і спеціями. Пласти тіста ділимо на 4 частини і викладаємо у форми один на одного, ретельно промазуючи кожен шар маслом. Поверх основи з тіста кладемо запечену гарбуз, цибулю з капустою і сир. Заливаємо запіканки яєчною сумішшю і ставимо в духовку на 20 хвилин. Готові сирні запіканки з гарбуза подаємо, посипавши гарбузовим насінням.