Морозиво - один з традиційно популярних ласощів, особливо для жарких та теплих днів. Асортимент морозива, пропонованого торговими мережами, великий і изобилен, проте в сучасних зразках цього чудового ласощі часто міститься безліч різних зовсім некорисних хімічних добавок. Але вихід є: можна приготувати домашнє морозиво - зробити це не так складно, як може здатися на перший погляд.
Існують різні рецепти домашнього фруктового морозива.
Морозиво з персиків
Інгредієнти: цукор - пісок - 05 склянки; вершки середньої жирності (можна замінити йогуртом) - 1/3 склянки; вода - 2/3 склянки; персики (стиглі) - 4-6 шт.; лимон - 1 шт.; ром, бренді, лікер або вермут - 1-2 ст. ложки; ваніль - 1 щіпка. Приготування Треба заздалегідь (за 40-60 хвилин) створити в морозильній камері холодильника оптимальні уязика, тобто, повернути регулятор в крайнє положення, щоб температура стала максимально низькою.
Розчиняємо цукор в киплячій воді і проварюємо сироп протягом 3-х хвилин. Охолоджуємо до кімнатної температури і додаємо вершки, ваніль і ром. Перемішуємо.
Зрізаємо з персиків шкірку, видаляємо кісточки і пробиваємо м'якоть в блендері. Відразу ж додаємо сік одного лимона. Змішуємо персикову масу (пюре) з цукрово-вершковою, ретельно збиваємо і поміщаємо в закритій мисці в морозильне відділення на 20 хвилин, потім збиваємо суміш і заморожуємо ще протягом 20 хвилин. Повторюємо збивання 3-5 разів, після чого заповнюємо сумішшю форму для морозива і заморожуємо протягом мінімум 2-х годин. Коли маса затвердіє достатньою мірою, можна перевести регулятор холоду в звичайне положення. Можна залишити морозиво в морозильній камері або подавати до столу.
Зрозуміло, морозиво можна готувати не тільки з персиків. Вершки можна замінити несолодким натуральним йогуртом - теж буде смачно. Можна взагалі не використовувати молочний компонент.
Домашнє морозиво «фруктовий лід»
Для приготування домашнього морозива «фруктовий лід» використовуємо в якості основного наповнювача будь натуральний свіжовичавлений фруктово-ягідний сік або пюре, цукор можливий, але необов'язковий. Ще знадобляться желатин і/або крохмаль, сік лимона (або лимонна кислота) і вода.
Інгредієнти: будь-який фруктовий сік або пюре - 250 мл; цукор (необов'язковий) - за смаком; желатин - 6 г або крохмаль кукурудзяний - 20 г; сік лимона - 1-2 ст. ложки; вода кип'ячена - 80-200 мл. Приготування Для журавлинного, апельсинового або красносмородинного морозива (загалом, для будь-якого початково кислого соку) сік лимона не потрібно.
Робимо сироп: цукор повністю розчиняємо у воді (можна прогріти). При кімнатній температурі вводимо в сироп крохмаль або желатин - ці добавки будуть стабілізувати суміш і дадуть їй можливість загуснути.
Коли стабілізатор (крохмаль або желатин) розчинився у воді повністю, змішуємо його з фруктовим соком або пюре. Можна профільтрувати через ситечко. Заливаємо суміш у миску і поміщаємо (під кришкою) у морозильне відділення на 20 хвилин, потім суміш збиваємо вінчиком або виделкою і розливаємо в форми. Поміщаємо форми в морозильне відділення на 1-2 години.
«Фруктовий лід», приготований послідовним залиттям шарів різного кольору з різних
фруктів, має більш привабливий вигляд і, звичайно ж, смак, можна поєднувати, наприклад, красносмородиновий і абрикосовий соки.
Готується таке ласощі так само, як желе багатошарове: спочатку заливаємо форми в один шар, потім, коли перший шар замерзне, додаємо іншого. Також можна додавати в морозиво подібного типу різноманітні вина (столові, солодкі, напівсолодкі, спеціальні).
Для приготування домашнього фруктового морозива можна використовувати і готові (в тому числі, і відновлені) соки і нектари, але все ж бажано, щоб це були максимально натуральні продукти.