Для приготування різних кондитерських виробів, десертній випічки пирогів часто використовують солодке тісто різних видів, відомо безліч рецептів. У будь-якому варіанті намагайтеся використовувати якісне борошно (це зовсім не означає, що вона повинна бути вищого сорту).
Солодке пісочне тісто
Інгредієнти: борошно пшеничне - близько 3 склянок; масло натуральне вершкове - 300 г; курячі яйця свіжі - 2 шт. (або таку ж за обсягом кількість молока або води); цукор-пісок - 075-1 стакан; сода харчова - 1 щіпка. Приготування Попередньо заморожене масло натираємо на тертці в робочу ємність (миску). Додаємо просіяне борошно, цукор, яйця, дрібку соди.
Ретельно, але недовго вимішуємо тісто (можна міксером на малих обертах). Тісто повинне вийти податливим і еластичним. Можна відразу формувати вироби з нього (перед цим краще помістити підрости в холодильник хвилин на 40).
Випікання виробів з пісочного тіста проводиться при температурі близько 220 градусів С до золотистого кольору.
Пісочне тісто зберігається на холоді протягом 2-3 діб.
Солодке здобне дріжджове тісто - рецепт для пирогів
Інгредієнти: борошно пшеничне - близько 600 г; яйця курячі свіжі - 2 шт.; молоко середньої жирності - 300-350 мл; масло вершкове натуральне - 50 г; цукор-пісок - 4-5 ст. ложок; сіль - 1 щіпка; дріжджі сухі - 15 ч. ложки. Приготування Просеем борошно в миску гіркою. Зробимо поглиблення, додамо цукор, сіль, соду, яйця і дріжджі. Перемішаємо. В трохи підігрітому молоці розчинний масло і наллємо в миску. Замісимо і вимесим тісто ретельно (можна міксером). Скачаємо тісто в кулю, накриємо полотняною серветкою і помістимо в тепле місце. Через 20 хвилин обминаємо руками і промешиваем, знову поміщаємо в тепло на 20 хвилин. Ще раз повторюємо цикл можна приступати до ліплення виробів.
Солодке листкове тісто універсальне швидкого приготування - підходить не тільки для виробів з солодкою начинкою , але також з прісною і навіть солоною.
Солодке листкове тісто
Інгредієнти: борошно пшеничне - близько 2 склянок; вершкове масло натуральне - 200 г; крижана вода або молоко - 1/2-2/3 склянки; кухонна сіль - 1 щіпка; цукор-пісок - 1-3 ч. ложки. Приготування Попередньо заморожене масло натираємо на крупній тертці. Змішуємо в мисці з просіяним борошном. Розчиняємо в дуже холодній воді або молоці цукор і сіль, додаємо цю суміш у миску з борошном і маслом. Вимішуємо тісто і поміщаємо його в холодильник хоча б на 30-40 хвилин). Перед формуванням виробів тісто ділимо на 4 частини, розкачуємо пласти, змащуючи маслом поверхню кожного з них, кладемо один на інший, розкачуємо і сминаем в кому. Можна повторити цикл кілька разів.
Звичайно ж, існує ще безліч інших рецептів солодкого тіста.