Вернуться назад Распечатать

Солодке тісто

Солодке тісто
Для приготування різних кондитерських виробів, десертній випічки пирогів часто використовують солодке тісто різних видів, відомо безліч рецептів. У будь-якому варіанті намагайтеся використовувати якісне борошно (це зовсім не означає, що вона повинна бути вищого сорту).

Солодке пісочне тісто


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне - близько 3 склянок;

  • масло натуральне вершкове - 300 г;

  • курячі яйця свіжі - 2 шт. (або таку ж за обсягом кількість молока або води);

  • цукор-пісок - 075-1 стакан;

  • сода харчова - 1 щіпка.


  • Приготування
    Попередньо заморожене масло натираємо на тертці в робочу ємність (миску). Додаємо просіяне борошно, цукор, яйця, дрібку соди.
    Ретельно, але недовго вимішуємо тісто (можна міксером на малих обертах). Тісто повинне вийти податливим і еластичним. Можна відразу формувати вироби з нього (перед цим краще помістити підрости в холодильник хвилин на 40).
    Випікання виробів з пісочного тіста проводиться при температурі близько 220 градусів С до золотистого кольору.
    Пісочне тісто зберігається на холоді протягом 2-3 діб.

    Солодке здобне дріжджове тісто - рецепт для пирогів


    Інгредієнти:

  • борошно пшеничне - близько 600 г;

  • яйця курячі свіжі - 2 шт.;

  • молоко середньої жирності - 300-350 мл;

  • масло вершкове натуральне - 50 г;

  • цукор-пісок - 4-5 ст. ложок;

  • сіль - 1 щіпка;

  • дріжджі сухі - 15 ч. ложки.


  • Приготування
    Просеем борошно в миску гіркою. Зробимо поглиблення, додамо цукор, сіль, соду, яйця і дріжджі. Перемішаємо. В трохи підігрітому молоці розчинний масло і наллємо в миску. Замісимо і вимесим тісто ретельно (можна міксером). Скачаємо тісто в кулю, накриємо полотняною серветкою і помістимо в тепле місце. Через 20 хвилин обминаємо руками і промешиваем, знову поміщаємо в тепло на 20 хвилин. Ще раз повторюємо цикл можна приступати до ліплення виробів.
    Солодке листкове тісто універсальне швидкого приготування - підходить не тільки для виробів з солодкою начинкою , але також з прісною і навіть солоною.

    Солодке листкове тісто


    Інгредієнти:

  • борошно пшеничне - близько 2 склянок;

  • вершкове масло натуральне - 200 г;

  • крижана вода або молоко - 1/2-2/3 склянки;

  • кухонна сіль - 1 щіпка;

  • цукор-пісок - 1-3 ч. ложки.


  • Приготування
    Солодке тісто

    Попередньо заморожене масло натираємо на крупній тертці. Змішуємо в мисці з просіяним борошном. Розчиняємо в дуже холодній воді або молоці цукор і сіль, додаємо цю суміш у миску з борошном і маслом. Вимішуємо тісто і поміщаємо його в холодильник хоча б на 30-40 хвилин). Перед формуванням виробів тісто ділимо на 4 частини, розкачуємо пласти, змащуючи маслом поверхню кожного з них, кладемо один на інший, розкачуємо і сминаем в кому. Можна повторити цикл кілька разів.
    Звичайно ж, існує ще безліч інших рецептів солодкого тіста.