Халву можна сміливо віднести до традиційних солодощів Середньої Азії. На Сході халву вважають смачним і дуже корисним продуктом. Основу халви складає паста з насіння олійних культур або горіхів, а також цукровий сироп або мед.
Сьогодні ми з вами поговоримо про кунжутною халві. Користь халви кунжутної криється в вітамінно-мінеральному складі продукту, який містить вітаміни групи Е і F, а також вона відрізняється своєю поживністю, в ній містяться цинк, кальцій та магній. Можна сказати, що користь халви кунжутної обумовлена унікальним природним складом насіння кунжуту. Однак зловживати таким смачним і корисним ласощами не варто.
Рецепт халви кунжутної
Інгредієнти: кунжут - 1 склянка; борошно пшеничне - 1 склянка; цукор-150 г; молоко - 75 мл; соняшникова олія - 4 ст. ложки; ванілін - 1 р. Приготування На сухій сковороді обсмажимо зерна кунжуту, після цього пропускаємо їх через м'ясорубку 5-6 разів. Борошно також підсмажуємо, поки вона не зарум'яниться (на сухій сковороді). Ретельно змішуємо інгредієнти, додаємо трохи олії. За рахунок того що кунжут досить жирний продукт наша маса виходить в'язкою і однорідною.
В окремій ємності змішуємо молоко з ваніліном і цукром, доводимо до кипіння і проварюємо до тих пір, поки не підніметься висока піна. Вливаємо гаряче молоко в кунжутную масу і відразу розмішуємо. Готове солодке «тісто» вкладаємо на змочену водою дошку, шаром приблизно сантиметр, і розрівнюємо. Через 40 хвилин халва повністю охолоне, розрізаємо на квадратики і подаємо до столу.
Кунжутна халва з фісташками
Інгредієнти: кунжут - 160 г; борошно - 120 г; цукор - 120 г; молоко - 75 мл; масло рослинне - 5 ст. ложок; ванільний цукор; фісташки. Приготування Кунжут і борошно окремо обсмажуємо на сковороді. Обсмажений кунжут подрібнюємо за допомогою блендера. Перемелений кунжут і борошно з'єднуємо і перемішуємо, при цьому додаємо рослинне масло. В окремій каструльці змішуємо молоко, цукор і ваніль. Даємо суміші закипіти. Вливаємо сироп в кунжутную суміш і швидко перемішуємо. Дно форми засипаємо фісташками, викладаємо в неї нашу масу, злегка утрамбовуємо і розрівнюємо. Даємо халві повністю охолонути і після цього розрізаємо на порційні шматочки.
Кунжутна халва в домашніх умовах
Інгредієнти: кунжут - 350 г; цукор - 15 склянки; лимонний сік - 05 лимона; борошно - 3 ст. ложки; ванілін. Приготування Кунжут подрібнюємо в кавомолки до борошна. Займемося приготуванням
сиропу. Змішуємо цукор з ваніліном. І засипаємо суміш в сотейник, заливаємо туди ж пів склянки води і сік лимона або лайма. Доводимо суміш в сотейнику до кипіння і варимо 10 хвилин. Залишаємо сироп постояти, щоб він трохи охолов, але залишився гарячим.
В цей час борошно додаємо в кунжут і трохи підсмажуємо на сковорідці (близько 5 хвилин). Коли кунжут з борошном дійдуть до готовності вливаємо цукровий сироп за бажанням можна додати розтоплений шоколад. Масу дуже добре перемішуємо до однорідності. І розкладаємо нашу халву за формами, які попередньо потрібно змастити вершковим маслом, щоб потім було легко її витягнути.