Збиті вершки використовуються при приготуванні різних десертів, з ними і свіжу ягоду можна поїсти і прикрасити тортик. Але як збиті вершки приготувати, ніж їх збити?
Які можна збити вершки?
Часто господині, стежачи за калоріями, думають, як збити нежирні вершки і даремно витрачають час. Так як способу приготувати нежирні збиті вершки не існує. Вершки жирністю не менше 30% збити не вийде, як би ви не старалися. Скажете як же так, адже деякі готують збиті вершки з молока? Так, дійсно такий рецепт приготування існує, але він припускає додавання вершкового масла.
Інгредієнти: молоко - 200 г; вершкове масло - 100 г; ванілін - на кінчику ножа. Приготування В молоко кладемо шматочки вершкового масла і ставимо на малий вогонь. Помішуючи, чекаємо, поки мало повністю не розчиниться (кипіння молока не допускаємо), і знімаємо молоко з вогню. Тепле молоко збиваємо з допомогою міксера близько 5 хвилин. Остиглу масу ставимо в холодильник на всю ніч. Вранці молоко дістаємо з холодильника, додаємо ванілін і збиваємо до готовності.
Як зробити збиті вершки будинку?
Здавалося б, що тут складного, всього-то потрібно взяти вершки потрібної жирності і збивати до потрібного результату. Але ні, вершки при обробці можуть розшаруватися або стати маслом, природно ні того, ні іншого нам не треба. Тому будемо розбиратися, які правила є для збивання вершків і як їх зробити збитими будинку.
Не можна збивати заморожені або теплі вершки, інакше обов'язково відбудеться розшарування. Правильно збивати тільки дуже холодний продукт. Також холодної повинна бути і посуд, в якій планується збивати вершки і, бажано, віночок. Скільки потрібно збивати вершки? Конкретний час приготування вершків залежить від обсягу вершків, тому потрібно уважно стежити за ступенем готовності. Коли маса стане пухкою і зникне брижі, ваші вершки будуть готові. Можна спробувати доторкнутися до поверхні маси, якщо слід від пальця не затягується, то у вас вийшли збиті вершки. Як збити вершки: міксером, блендером або вручну, без міксера, звичайним віночком? Почнемо з того, що блендером збивати вершки не можна - все одно нічого не вийде, тільки продукт зіпсуєте. А ось збивати можна міксером, так і вручну, кому як подобається. Тільки при збиванні міксером не варто починати з високих оборотів. Краще почати збивати на малій швидкості, поступово збільшуючи її. Коли додавати цукрову пудру? Робити це потрібно, як тільки вам вдасться збити вершки в піну. Сліди від віночка повинні затягуватися повільно. Щоб вершки краще тримали обсяг, існують спеціальні загусники. Їх потрібно додавати в кінці приготування, коли маса буде практично готова. Зберігати збиті вершки можна до 36 годин у холодильнику. Але варто пам'ятати, що цей продукт чудово вбираємо запахи, так що місце для зберігання вершків варто вибирати ретельно. А краще відразу використовувати для начинки еклерів, прикраси тортів або в рецепті будь-якої іншої страви з цим найніжнішим ласощами. Що приготувати зі збитими вершками? Найпростіше розкласти збиті вершки по креманкам і подавати зі свіжою ягодою або посипати подрібненими горіхами і тертим шоколадом і подавати з бісквітами. Простий і смачний рецепт фаршированого чорносливу зі збитими вершками. Беремо чорнослив, фаршируємо його будь-якими горіхами і покриваємо зверху збитими вершками. А ось ще цікавий рецепт зі збитими вершками з естонської кухні. Тертий житній хліб злегка обсмажуємо на вершковому маслі. Викладаємо в посуд збиті вершки, зверху посипаємо хлібної крихтою і чергуємо так, поки посудина не заповниться. Намагаємося викласти наші вершки гіркою, щоб порадувати не тільки смакові рецептори, але і зір. З цією ж метою можна прикрасити наше блюдо шматочками консервованих або свіжих фруктів.