Існує безліч різновидів кремів для торта, однак універсальними є одиниці. Одним з них можна вважати карамельний крем, адже їм можна промащувати шари торта, оздоблювати поверхню кондитерських шедеврів, і врешті-решт просто є, намазати на хліб.
Вершково-карамельний крем
Вершково-карамельний крем не тільки дуже смачний, але і досить жирний, тому годиться не тільки для прикраси, але і для просочення ваших улюблених десертів.
Інгредієнти: молоко - 250 мл; масло вершкове - 150 г; борошно - 2 ст. ложки; цукор - 100 г; ванільний цукор - 15 г; вода - 50 мл Приготування Першим ділом збиваємо молоко і борошно, суміш нагріваємо, а потім остуджуємо - це наш зв'язуючий компонент для всього крему. Міксером в окремому посуді дочиста збиваємо масло і 30 г цукру, додаємо ваніль і молочну суміш і продовжуємо збивання до тих пір, поки наш крем не почне густіти.
Тепер готуємо карамель: у миску з товстими стінками засипаємо 70 г цукру, заливаємо 50 мл води і ставимо на повільний вогонь. Чекаємо, поки кристали цукру повністю розчинятися і маса почне ставати тягучою і золотистою. Не передержите! Коричнева маса, яка товстим шаром покриває посуд і сильно тягнеться - перший ознака перепаленої карамелі.
Готову карамель вмішуємо в загустілий крем інтенсивно збиваємо масу міксером до тих пір, поки вона не стане нагадувати збиті вершки.
Карамельний заварний крем - рецепт
Такий карамельний крем готуватися без карамелі як такою, а з домішкою згущеного молока.
Інгредієнти: молоко - 1 стакан; борошно - 2 ст. ложки; згущене молоко - 150 г; вершки - 200 мл; цукор - за смаком. Приготування Перед тим як приготувати заварний крем, змішуємо в мисці борошно і молоко, гарненько вимішуємо.
Робимо подобу клейстеру для крему, як у попередньому рецепті: нагріваємо, чекаємо поки загусне, але не даємо охолонути, а відразу вмішуємо згущене молоко і вершки. Пробуємо наш крем і якщо не вистачає цукру - додаємо цукрову пудру.
Звичайно, заварний крем можна приготувати і з додаванням звичайного цукру. В такому випадку просто заваріть карамель за попереднім рецептом, потім додайте вершки, зніміть каструлю з вогню і вмішайте молоко і яйце, попередньо розтерте з борошном. Знову поставте каструлю на плиту і варіть, помішуючи, до загустіння. Наш заварний карамельний крем для торта готовий! Він послужить смачним і ситним доповненням до будь-якого десерту.