У приготуванні різноманітних тортів, тістечок та інших кондитерських виробів, як правило, використовують різні креми, в тому числі і заварні.
Як приготувати шоколадний заварний крем?
Інгредієнти: молоко середньої жирності - 3 склянки; яйце куряче - 4 шт.; борошно пшеничне - 2-3 ст. ложки; цукор-пісок - 1 склянка; какао-порошок - 2-4 ст. ложки; ваніль - 1-2 щіпки; ром - 1-2 ст. ложки. Приготування Пшеничне борошно обов'язково просіваємо і розводимо в невеликій кількості холодного молока. Ретельно протираємо, щоб не було грудочок, а потім проціджуємо.
В іншому посуді (найкраще, щоб це була невелика каструлька-кухлик, емальований або з нержавіючої сталі) змішуємо цукор з порошком-какао, а потім - з яєчними жовтками. Розтираємо до стану однорідної маси. Додаємо розведену молоком борошно, ром і ваніль, ретельно перемішуємо і починаємо потроху підливати гаряче молоко, не припиняючи перемішування.
Ставимо каструльку з сумішшю на середньо-слабкий вогонь і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до мінімуму і проварюємо протягом 3-5-ти хвилин. Остуджуємо суміш приблизно до температури 30-35 градусів за С, а потім з'єднуємо зі збитими яєчними білками. Крем готовий, можна ще трохи остудити його й приступати. Торт з шоколадним заварним кремом буде смачним, тільки не шкодуйте крему при промазування коржів. Можна заповнювати шоколадним заварним кремом еклери (тістечка із заварного тіста), це зручно робити за допомогою кондитерського шприца зі спеціальною насадкою.
Можна обійтися і без какао.
Рецепт заварного крему з білим шоколадом
Інгредієнти: молоко середньої жирності - 400 мл; шоколад білий - 150-200 г; натуральні молочні жирні густі вершки - 200 мл; цукор-пісок - 200 г; борошно пшеничне - 3 ст. ложки; ром - 2 ст. ложки; ваніль - 1-2 щіпки. Приготування Шоколад заморозимо, а потім натремо на тертці. У каструльці змішуємо цукор і просіяне борошно, додати 05 склянки молока і ретельно перемішати вінчиком або виделкою, після чого процідимо через ситечко, щоб не було грудок. Увіллємо молоко, що залишилося, додати ром і ваніль.
Поставимо каструльку на середньо-слабкий вогонь. Прогріваємо при безперервному помішуванні. Коли маса починає густіти, зменшуємо вогонь до мінімуму і прогріваємо, помішуючи, ще протягом 3-5 хвилин. Засипаємо тертий шоколад і ретельно вимішуємо, щоб він розплавився.
Остуджуємо крем приблизно до кімнатної температури і збиваємо міксером на малих обертах з поступовим додаванням вершків. Можна ввести до складу такого крему трохи свіжого фруктового соку (1-2 ст. ложки), наприклад, красносмородинного або вишневого, а також додати трохи соку лайма (1-2 ч. ложки) або лимона (апельсина), це додасть крему додаткові смакові і ароматичні тони. Особливо добре з білим шоколадним кремом виходять торти з коржами з тіста, в які був доданий какао-порошок.
В одному торті можна чергувати промазування різних за складом коржів кремами, приготованими по першому і другому рецептом (див. вище) - виходить цілком гармонійно і дуже смачно.
Замість заварного шоколадного крему або разом з ним в одному торті для промазування різних шарів можна використовувати шоколадний сметанний крем. Готувати його значно простіше.
Шоколадний сметанний крем
Інгредієнти: сметана густа масна - 200 мл; молоко або вершки негусто - близько 100 мл; цукрова пудра - 100 г; какао-порошок - 2-4 ст. ложки; ром (краще темний) - 1-2 ст. ложки; ваніль або кориця (але не разом) - 1-2 щіпки. Приготування Змішати цукрову пудру з какао порошком, грудочок бути не повинно. Додаємо молоко або вершки і прогріваємо (краще на водяній бані), безперервно помішуючи, щоб цукор розчинився і не скрипів на зубах. Охолоджуємо до температури 30-40 ° С, додаємо сметану, ром і ваніль. Ретельно промешиваем.